Washington Post om att Fujimori ”gör en Trump”

Foto: Juan Carlos VIVAS Peruvian Judiciary AFP)

När detta skrivs kommer uppmaningar till en militärkupp i Peru för att hindra folkviljan. Högern har talat och visar sin inställning till demokrati. 

Fujimori gör en Trump om valfusk

Keiko Fujimori, som förlorade presidentvalet i Peru 6 juni, vägrar erkänna sig besegrad. Det 46-åriga överhuvudet i en högerinriktad politisk dynasti har imiterat Trumps regelbok och kastar ur sig anklagelser om valfusk, utan några bevis. Hon är inte ensam.

Politiker har, med eller utan grund, flera gånger ifrågasatt valresultat. Fujimoris inställning, efter Trumps försök att misskreditera resultatet av valet 2020, kan vara början på en ny trend. Pedro Castillo, som vann valet i Peru, har ännu inte tilldelats segern av valmyndigheterna som säger att det kan ta ytterligare flera veckor.

Fujimori, har med klena argument, hävdat omfattande valfusk. Hon anlitar en hel liten armé av advokater i ett försök att underkänna fler än 200 000 röster som avgivits i fattiga, lantliga regioner. ”Valet kommer att förfuskas, kära vänner”, sade hon till tusentals anhängare vid en protest i Lima i lördags. Internationella observatörer har inte hittat några betydande fel och har gratulerat de peruanska myndigheterna för att ha hållit ett transparent och fredligt demokratiskt val. I en skämtteckning avbildas Fujimori som Jacob Anthony Chansley, den person som i buffelhorn deltog i stormningen av kongressen i Washington.

Fujimori är inte den enda som nyligen hävdat valfusk. Israels långvariga premiärminister Benjamin Netanyahu, pratar om ”århundradets valfusk”, och om sig själv som ett offer för Israels ”djupa stat”. Hans supportrar hotar andra politiker. Och i Brasilien sa Jair Bolsonaro inför valet 2018 att ifall han förlorade så var det fusk. Det nya beteendet, efter att Trump introducerat det, innefattar falska anklagelser från högerpolitiker om fusk, understött av fanatiska anhängare för att misskreditera valresultat. Sådana anklagelser finner näring i polariserade samhällen. Sociala medier spelar en nyckelroll för att sprida dem. I Peru har desinformation spänt över det politiska spektret sedan valet. Såväl photoshoppade bilder på folk vid möten med Fujimori som håller rasistiska och överklasspositiva plakat, som fakade twittermeddelanden från Venezuelas president Maduro som hyllar Castillos seger.

”Jag har aldrig sett så mycket fake news om att det är valfusk och ett inlindat rasistiskt budskap om att ursprungsbefolkningen kommer att attackera Lima”, säger den peruanske journalisten Marco Sifuentes. ”De försöker skrämma dig, de försöker underkänna resultaten och tvinga bort Castillo till varje pris”. Det finns personliga skäl bakom ledarna för hävdande om valfusk. Trump och hans organisation har flera åtal att vänta. Netanhayhu är anklagad för korruption. Fujimori hade räknat med att presidentämbetet skulle skydda henne för åtal om penningtvätt och obstruktion av rättvisa. Hon har varit fängslad tre gånger. Senast i april 2020 i en penningtvättaffär i samband med första gången hon kandiderade för presidentposten. Åtalet kräver 30 års fängelse för flera brott, inklusive mutor och valfusk. I torsdags krävde åtalet åter att hon skulle arresteras på grund av att hon ”systematiskt” brutit mot borgensvillkoren genom att kontakta vittnen.

Det är för tidigt att säga hur det kommer att gå i Peru, men det är bekymmersamt för demokratin. Trots att valmyndigheten avvisat de flesta av Fujimoris överklaganden finns en möjlighet att det konservativa etablissemanget i Lima försöker pressa valmyndigheten. Eller, om Castillo tillträder, försöker avsätta honom. Det är också möjligt att mobilisering på de båda sidorna kan leda till våldsamheter som kan framkalla en kupp.

Washington Post 210616 (nedkortat)

With election fraud claims, Peru’s Keiko Fujimori takes a page from the Trump playbook. She’s not alone.

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba!” för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN!

Pg 23 57 15 ? 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande) Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 ? 0