World Press Photo belönar fascistiskt våld?

Vinnarfotot. En demonstrant som av misstag fattar eld i försöken att bränna poliser levande

Fotografiet som vann World Press Photo 2018 visar en ung, högerextrem venezolan i lågor. Vilken tillfällighet att, bland 73 000 insända foton från 4 500 professionella fotografer i 125 länder, är titeln på det vinnande bidraget ”Venezuela i kris”.

Priset gav medier i hela världen anledning att ännu en gång kunna skriva om protesterna för ett år sedan mot landets regering och president Nicolas Maduro.

Fotografen, en venezolan som arbetar för France Presse, benämner mannen på fotot som ett ”offer för en olyckshändelse” och fotografen säger sig beundra hans mod.

Inga medier förklarar att mannen som brinner, gör det på grund av att han av misstag fattar eld när han och hans kamrater, försöker bränna poliser levande.

Vi ser inte heller några referenser till de 20 människor, bland dem polismän och regeringssympatisörer, som ungdomar som den på fotot, satte eld på.

Och tror du, att ett liknande foto, med samma kvalitet och skönhet, men med en baskisk, turkisk eller chilensk vänsteraktivist skulle haft en chans att vinna tävlingen?

Cubainformacion 180427

http://www.cubainformacion.tv/index.php/contratuit/79128-world-press-photo-ipremiar-la-violencia-fascista