Tack vare Kuba: 10 miljoner har lärt sig läsa och skriva. 4 miljoner har återfått synen.

I "Operation Mirakel" har fyra miljoner personer med synnedsättningar återfått synen

Med kubanskt stöd har 4 miljoner människor, främst i Latinamerika, återfått synen. 10 miljoner i 130 länder har lärt sig att läsa och skriva. Det är ju en häpnadsväckande insats av ett fattigt och blockerat land. Vad säger medierna? Just det: Ingenting.

100 000 ögonoperationer i Uruguay; 10 miljoner har lärt sig läsa. Allt med kubanskt bistånd.

I samarbete med Kuba har nu 100 000 ögonoperationer genomförts i Uruguay. I sjukhuset ”Ögon José Martí”, där kubanska specialister arbetar, firas idag den 100 000:e operationen. En möjlighet som gjorts möjlig för hela befolkningen.

Sjukhuset är ett resultat av ”Operacion Milagro” (”Operation Mirakel”) som skapades 2005. Då reste människor från Uruguay (och andra länder) till Havanna för att gratis få synen återställd. 2007 invigdes så sjukhuset i Uruguay som ett monument över solidaritet.

Sjukhuschefen påminde vid firandet om hur det hela startade med avtal mellan länderna och hur det framförallt gynnat fattiga människor. Det var en komplicerad tid då privata intressen motsatte sig samarbetet. Det då de själva tog 2 000 dollar per öga för en enkel grå-starroperation. [Sammanlagt har ca 4 miljoner människor, främst i Latinamerika, återfått synen tack vare det kubanska programmet ”Operation Mirakel”. En helt häpnadsväckande insats. En av många som helt tystas av media]

Cubainformacion – Artículo: Llega a 100 mil cirugías oculares hospital uruguayo con colaboración cubana

Cubainformacion 201123

Alfabetisering i Panama

Vid ett möte med Panamas socialminister Maria Ines Castillo och Kubas ambassadör i landet, Lydia Margarita Gonzales, gick de igenom det arbete som rådgivare från Kuba utför i olika delar av Panama, inklusive isolerade områden.

”Vi möts med personal från den kubanska ambassaden med syftet att stärka banden av samarbete och för att tala om framtiden för alfabetiseringsprogrammet”, skrev ministern på sitt Twitterkonto.

I Panama används den kubanska metoden ”Ja, jag kan”, som har lärt 10 miljoner människor i 130 länder att läsa och skriva.

Socialministern presenterade en rapport vid mötet där målet att alfabetisera 5 000 personer om året fram till 2024 fastställs. Med det skulle man uppnå att ”alla ungdomar och en stor andel av de vuxna ska kunna läsa och skriva och med det bidra till att göra slut på fattigdomen.

I de program som genomförts under de senaste fem administrationerna räknar man nu med 146 klasser i vilka 682 elever deltar. Närmare hälften är äldre, 67 procent är kvinnor och 35 procent tillhör ursprungsfolk.

Metoden ”Ja, jag kan” (Yo si Puedo) skapades av en grupp kubanska pedagoger under Leonela Relys Diaz som utvecklade en alfabetiseringskampanj i radio Haiti under 2001. Systemet anpassas efter de olika sociala och språkliga förhållandena.

Mellan 2002 och 2016 har ca 10 miljoner människor alfabetiserats i 130 länder. Det har gjort det möjligt för flera sydamerikanska länder att förklara sig fria från analfabetism enligt de kriterier som FN organet UNESCO satt upp. [En helt häpnadsväckande insats. En av många som helt tystas av media].

Cubainformacion 201122

Potenciarán alfabetización en Panamá con método de Cuba, que ha enseñado a leer y escribir a 10 millones de personas en 130 países

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72