Kuppregeringen konspirerar för att hindra val av socialisterna i Bolivia

Tidigare valmöte för MAS

En skrämd kuppregering konspirerar för att hindra återval av socialisterna i Bolivia

Kuppregimen i Bolivia försöker vingklippa och förhindra Evo Morales´ parti MAS (Movimiento Al Socialismo), som leder i opinionsundersökningar, att delta i valet den 3 maj genom juridiska skenprocesser.

Idag uppgav regimens ”antikorruptionsansvarige” Mathias Kutsch att 592 personer ska bli föremål för dennes utredningar. Det handlar om personer med kopplingar till den störtade president Evo Morales. Det är personer som haft positioner som ministrar, vice ministrar, högre tjänstemän i statligt ägda företag och företrädare för politiska partier. Undersökningarna gäller perioden 2006 fram till statskuppen i november 2019, alltså den tid som den progressiva Moralesregeringen varit vid makten. Kutsch sa att listan över undersökta personer är reserverad, men att ledarna för MAS är i blickpunkten. MAS är den störtade president Evo Morales regeringsparti som är det största och bäst organiserade partiet i Bolivia.

MAS säger att utredningen är ett försök att göra det omöjligt för MAS att ställa upp i valet. Kuppjuntan i La Paz vet att det är bara via dessa juridiska administrativa beslut som den kan förhindra att MAS återigen väljs som det största partiet till landets kongress, en kongress som MAS har dominerat med kvalificerad majoritet under tio år, vilket visar det massiva stödet för den första mångnationella- och kulturella regeringen i Bolivias historia.

Trots att regimen själv betraktar sig som en ”övergångsregering”, som bara ska administrera nationen fram till valet, genomför den beslut på samhällslivets alla områden. Den har kastat ut kubaner och venezuelaner och bjudit in Israel, Pentagon och USAID. Den har lämnat de progressiva samarbetsprojekten ALBA och Unasur. Istället har den anslutit sig till USA:s och högerregeringarnas s.k. Limagrupp, vars syfte är att störta regeringen i Venezuela.

”Utredningen” följer samma juridiska schema som i en rad kupper mot vänsterpolitiker de senaste tio åren. Oligarkin har använt sig av juridiken när man inte kunnat vinna i demokratiska val. Det gäller kupperna mot presidenterna Manuel Zelaya i Honduras 2009, Fernando Lugo i Paraguay 2012, Dilma Rousseff i Brasilien 2016, f.d. president och kandidaten till presidentvalet i Brasilien Lula da Silva 2018, förre presidenten Rafael Correa i Ecuador och hans vicepresident Glas 2017, samt förre presidenten Christina Fernandez de Kirchner i Argentina.

Juridiken, i maskopi med medierna, religiösa sekter och överklassen, är den latinamerikanska högerns nya metod att kuppa sig till makten, ivrigt applåderad och orienterad av State Departement i Washington.

I Bolivia kommer kuppregimen försöka stoppa många av MAS´ kandidater med förevändningen att ”utredning pågår om korruption av personen XX varför han/hon inte kan ställa upp vid valet”. För de närmare 600 som ska granskas är den ledande kadern inom MAS bland vilken väldigt många av partiets potentiella kandidater finns.

Telesur 200108 (redigerad)

Inför presidentvalet 3 maj uppmanar den självutnämnda Añez alla politiska krafter att förena sig mot den tidigare presidenten Evo Morales´ parti MAS, Movimiento Al Socialismo.

Enligt en opinionsundersökning från Unitel uppgav 20,7 procent att de tänkte rösta på MAS´ kandidat oavsett vem denne är. 15,7 procent tänker rösta på övergångspresidenten Añez, som kom till makten i november 2019 genom en USA-stödd statskupp. Carlos Mesa, en affärsman och tidigare president som kom tvåa efter Morales i valet i oktober (som omintetgjordes av kuppen), får stöd av 13,8 procent. Affärsmannen Marco Pumari har stöd av 8,2 procent. Slutligen uppgav 6,9 procent att de tänkte rösta på Luis Fernando Camacho från Santa Cruz, en drivande kraft bakom de våldsamma upploppen och förföljelsen av ledare från MAS.

Enbart 47,1 procent av de som svarade uppgav att de inte skulle rösta på MAS. Undersökningen gjordes 21 till 30 december 2019 och uppges ha en tillförlitlighet på 95 procent.

Det har visat sig svårt för de nuvarande makthavarna att hindra MAS från att ställa upp. Añez har därför kallat till ett ”toppmöte för politiska ledare”. På mötet hoppas hon att den bolivianska eliten ska kunna komma överens om en gemensam presidentkandidat för att kunna besegra socialisterna i MAS: ”Vi vill inte splittra rösterna. Vi vill inte att det som hände den 20 oktober ska hända igen”, sa hon och refererade underförstått till det datum när Evo Morales vann presidentvalet 2019. Även oppositionen falskeligen hävdade att det var valfusk.

Eliten är desperat inför utsikten av en ny progressiv regering. En medborgare, Nelly Salazar, twittrade: ”Den nära förestående segern för MAS gör att de mordiska kuppmakarna och landsförrädarna darrar eftersom de kommer att ställas till svar för sina handlingar.”

Telesur 200103

Bolivia: Socialists Lead Polls, Coup Plotters Frightened