USA plågar ett helt folk

USA:s blockad syftar till att "framkalla svält och desperation". Om detta tiger medierna i skamligt medlöperi.

Köer till bensinstationer och brist på hygienartiklar

Kuba upplever fortsatt brist på drivmedel och det är långa köer på bensinstationer över hela ön. Till det kommer brist på hygienartiklar, rapporterar OnCuba. Kubas tillgång till gas och olja har varit instabil sedan USA införde ytterligare sanktioner mot rederier som angör ön. Det har hindrat leveranser sedan september. Men enligt OnCuba har läget försämrats sedan förra veckan. Bensinstationer begränsar tillgången för privata kunder och prioriterar statliga fordon. OnCuba rapporterar att östra Kuba är värst drabbat.

Förutom bränslebrist har det försämrade ekonomiska läget också orsakat brist på hygien- och rengöringsartiklar. Regeringen har informerat om att de prioriterar inköp av bränsle och livsmedel.

Cuba Central Team (USA) 20200214

Western Union tvingas upphöra med transaktioner till Kuba

USA försöker skära av Kuba från den internationella finansmarknaden och har ökat trycket mot banker och andra aktörer som fortfarande genomför överföringar av pengar till Kuba.

Under den senaste tiden har detta gjort det svårare att skicka pengar till Kuba, eftersom en rad europeiska storbanker tvingats ställa in sina betalningstjänster till Kuba.

Efter påtryckningar meddelar nu också pengaöverföringstjänsten Western Union att man inte längre skickar pengar till Kuba. Western Union har varit viktig, eftersom tjänsten gör det möjligt att skicka pengar till personer utan bankkonto. All service kommer att upphöra den 26 februari.

DiarolasAmericas 20200213

Meddelande från en vän i Havanna i februari 2020:

”Hej mina vänner,
Ni känner till läget här. Skitstöveln Trump gör vad som faller honom in och det han har lust med. Han kommer att vinna valet igen. Vi som alltid – förbereder oss för det värsta.
Det är mycket svåra tider för oss här i Kuba, men allt kommer att ordna sig. Det är bara ett svårt prov vi går igenom, ännu en gång. Andra länder skulle ha gett upp för länge sedan, men Kuba är Kuba och vi kommer inte att ge upp även om vi måste kämpa in i döden.”

Upprörs du också över försöken att svälta kubanerna till underkastelse? Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0