Bolivia: Häxjakt mot MAS

"Hellre dö än att vara slav". Myndigheterna bedriver en intensiv häxjakt på MAS för att hindra det mest populära partiet från att vinna de kommande valen. Foto: Twitter @carlosbrigo

Bolivias valmyndighet vägrar 350 kandidater att ställa upp

Ordföranden i Bolivias högsta valmyndighet, TSE, Salvador Romero sa i tisdags att man hade stängt ute 350 kandidater i de kommande valen till president och parlament. De ska enligt Romero inte ha uppfyllt de legala kraven. ”De presenterade inte något dokument vilket gjorde att de diskvalificerades. Det är nu inte längre möjligt att komma med kompletterande dokumentation.” Han tillade att ”kandidater som avvisats eller kandidater där beslut ännu inte fattats, kan ersättas av sina politiska organisationer. Dessa kan också utse kandidater istället för sådana som avgått.” [TSE:s ordförande Romero är handplockad av regimen efter att den förre ordföranden sparkats]

Enligt TSE har 205 kandidater från FPV diskvalificerats. MAS (Tidigare regeringsparti och Evo Morales´ parti) har fått 57 kandidater diskvalificerade, och högerns ADN 44. PAN-BOL, slutligen, har fått 36 kandidater utestängda. Paritet Creemos, som leds av paramilitärens ledare Luis Fernando Camacho har bara fått 5 kandidater avvisade. [Camacho befinner sig för närvarande i Washington]. Denne, och hans ”civilkommittéer” spelade en avgörande roll i kuppen mot landets regering i höstas. Camacho själv ställer nu upp i presidentvalet. Slutligen fick Carlos Mesa, som kom tvåa i presidentvalet i höstas, och leder Civic Community, inga kandidater avvisade.

Om vi tittar på de högprofilerade kandidaterna så har Evo Morales, som ställer upp i parlamentsvalet, Luis Arce som är MAS´ kandidat till presidentposten och Diego Pary, tidigare minister som kandiderar till parlamentet så står ”dessa under observation” och deras valdeltagande är inte bekräftat av TSE. Valmyndigheten erkänner att dessa tre uppfyller kraven och har lämnat in erforderliga dokument, trots det är deras kandidaturer inte godkända.

Tidigare har Morales kritiserat att hans dokument beslagtogs samtidigt som hans representant Patricia Hermosa arresterades i januari.

17 februari ska TSE tillkännage ”sina observationer”. 21 februari ska de publicera en lista med de godkända kandidaterna. Valen hålls 3 maj.

Telesur 20200211

Bolivias Electoral Body Bars More Than 350 Candidates

Häxjakt mot MAS

Förutom att Högsta Valmyndigheten TSE hindrar många kandidater från att ställa upp så genomförs en accelererande kampanj mot kandidaterna från MAS.

I tisdags diskvalificerades 365 kandidater till kongressen. Men det visar bara toppen på kampanjen mot MAS. Bristen på öppenhet och trovärdighet påverkar många. Det är visserligen sant att de flesta kandidater som utestängts inte tillhör MAS. De flesta, 205, kommer från högerns Front for Victory, som i oktober nominerade Chi Hyung Chu, en bolivian av koreanskt ursprung. Även om han vid valen i oktober kom långt efter Morales och Mesa, så överraskade han med en 3:e placering. Låt oss inte glömma den självutnämnda presidenten Jeanine Añez också kandiderar och har egna ambitioner.

MAS har fått 57 kandidater avstängda. Och även om några av de som hindras ställa upp kommer från samma grupp som Añez, så är det uppenbart att det grundläggande slaget riktas mot Evo Morales´ parti MAS. Det leder i alla opinionsundersökningar, även innan Luis Arce valdes som presidentkandidat för MAS.

MAS är det parti som haft den största betydelsen för Bolivia, som omvandlats under 14 år av Evo Morales och MAS. Trots missuppfattningar bland vissa försummade sektorer, som idag allierat sig med oligarkin eller är offer för dess manipulationer, så möttes Luis Arce och hans vicepresidentkandidat David Choquehuanca av stora entusiastiska människomassor som visade sitt stöd när kandidaterna återvände till Bolivia.

Det vulgära hindrandet av kandidater för MAS till parlamentet rättfärdigas med en påstådd avsaknad av vissa dokument och andra byråkratiska krav. Det är ett föga trovärdigt argument från en Valmyndighet där kuppmakarna utan anledning avsatt de gamla ledamöterna och handplockat nya.

Först förföljde och fängslade de MAS´ mest inflytelserika ledare, sedan konfronterades de med falska anklagelser och nu ska de hindras från att ställa upp. Det är svårt att tro att de som grep makten kommer att tillåta att MAS återtar Kongressen eller presidentpalatset.

Jakten går vidare. Presidentkandidaten Luis Arce anklagas för förskingring i en fond för ursprungsbefolkningen. Det kan användas för att få bort honom ur det politiska spelet vid rätt tillfälle. Allt som behövs är att kalla honom till domstol och låsa in honom på de falska anklagelserna. Under tiden utökas kampanjen mot Evo Morales. Han anklagas inte bara för terrorism och uppvigling, en efterlysning på honom har skickats till Interpol. Något som Interpol tillbakavisat.

Påstådda krav från sociala och folkliga rörelser på att förbjuda Evo från att ställa upp till kongressvalet har blivit en följetong i media. Argumentet sägs vara att han inte uppfyller kraven antingen för att ”han saknar dokumenten”, samma svärd som hänger över Arce så att han inte ska kunna ställa upp i presidentvalet, liksom över Diego Pary, den tidigare utrikesministern.

I onsdags krävde kuppledaren Carlos Mesa, som kom tvåa i oktobervalet, att riksåklagaren ska utöka undersökningen av Evo och också inkludera den förre vicepresidenten Alvaro Garcia Linera och de tidigare ministrarna Juan Ramon Quintana (som sökt asyl på Mexikos ambassad), Carlos Romero och Hector Arce. Mesas trick är att binda dem till påstått ”valfusk” i samband med de icke fullföljda valet i oktober.

I kuppens Bolivia finns allt i de falska institutionerna. Många fruktar att vi ännu inte sett det värsta.

Juventud Rebelde, Cuba News 20200212

Witch hunt against MAS

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0