25:e Sao-Paulo-Forumet: En manifestation för rättvisa och Latinamerikas självbestämmande

25e Sao Paulo Forumet 2019 , i Caracas 25-28 juli 2019
Foto: AVN

25e Sao Paulo Forumet 2019 , i Caracas 25-28 juli 2019

Artikeltexter och översättning Eva Björklund 2019-08-05

INNEHÅLL:

I samlat motstånd mot USA-imperialismen.
Bakgrund Sao Paulo Forum.
Fyrverkeri på Hugo Cháves 65:e födelsedag.
Caracas-manifestet – För folkens fred, självständighet och välstånd: Enighet, kamp, strid och seger!

 

I samlat motstånd mot USA-imperialismen

Sedan statskuppen och oljesabotagen 2002 och 2003 mot president Hugo Chávez i Venezuela, och statskuppen 2010 mot Honduras folkvalda regering, tillämpar Washington en hittills tyvärr framgångsrik strategi för att vända förändringsprocesserna i flera länder och samtidigt befästa Colombia som plattform för jänkarnas militärbaser, och garantera logistiskt stöd till knarkhandeln och korruptionen. Kartellerna Medellín, Cali, Sinaloa skulle inte finnas, och inte heller USAs förstaplatsen i drogkonsumtion om de inte kunde räkna med stöd från DEA (Drug Enforcement Administration), CIA, FBI och USAs utrikesdepartement.

Alla vet att storbolagen och deras korrupta eliter och regeringar oroas av Kubas, Venezuelas, Nicaraguas och Bolivias utmanande antiimperialism och antikapitalistiska hållning. Och att de stöder USAs irreguljära krigföring med våldsamma gatuupplopp och ekonomiska sanktioner för regimskifte i Venezuela och Nicaragua. Alla varianter är tillåtna, innefattande militär invasion och tillsättandet av lakejregimer. Fallen med oduglingen Guaidó i Venezuela och den löjliga Limagruppen med OAS’ generalsekreterare Luis Almagro i ledningen ingår i Trumps bedrövliga plan.

Mot Venezuela riktas en krigsplan för att befästa och bredda strategin för total kontroll över Amazonas och det andinska energifältet. Jänkarnas projekt behövs för att återerövra södern, det innehåller statskuppen mot Dilma Roussef i Brasilien, den juridiska kuppen mot Christina Kirchner i Argentina, fängslandet av Lula da Silva i Brasilien, avfällingen Lenin Morenos kidnappning av Ecuadors regering, och förtrycket av jordbrukarna i Arequipa- och Moqueguaområden, som kämpar mot Southern Peru Copper Corporations rovgirighet, uribismens återkomst till Colombia och mot Kuba tillämpningen av HelmsBurtonlagens omänskliga tredje kapitel, som sedan 90-talet tydligt uppviAr folkmordsavsikter.

För att undergräva Venezuelas revolution och det folkliga samarbetet i Latinamerika och berättiga nya aggressioner hävdar USA att Venezuela begår brott mot mänskliga rättigheter. I detta syfte kom den anpassliga FNs Människorätts kommissarie Michelle Bachelet ut ur garderoben för att som sin lägga fram en USA-styrd osaklig rapport som grund för USAs brutala krigföring, kunna dra höga venezolanska tjänstepersoner inför Internationella Brottmålsdomstolen och inleda en militär “humanitär intervention” i Venezuela och tillsätta en marionettregering.

USAs plan för världsdelen innebär att den bolivarianska utopin ska begravas. Detta är den avsikt som Trumps särskilda ombud för Venezuela, Elliot Abrams, lade fram inför USAs senat i år. Som alla kommer ihåg innebar den bolivarianska revolutionen att världsdelens sociala rörelser och vänsterpartier stärktes med Venezuelas oböjliga antiimperialistiska hållning och så klart, världens största oljereserver. Med Kuba och Venezuela uppstod former och möjligheter för regional integration (ALBA-TCP, Petrocaribe, Unasur, Celac och Telesur) som främjade samarbetet folken emellan och bromsade USAs kriminella utrikespolitik.

Mot denna bakgrund samlades hela Latinamerikas och Karibiens folkliga partier och rörelser till sitt 25e Sao Paulo Forum i Caracas.

Bakgrund Forum Sao Paulo

Den första stora samlingen av vänsterpartier och rörelser ägde rum i Sao Paulo 1990, på initiativ av Lula da Silva och Fidel Castro.

Syftet med FSP var att samla vänsterpartier, progressiva organisationer och sociala rörelser/aktivister till motstånd mot den högeroffensiv i Latinamerika – och världen – som inleddes efter Berlinmurens fall 1990. Folken i Latinamerika, “USAs bakgård” behövde samla sig till en egen motrörelse och tankesmedja.

När 16:e FSP ägde rum i Buenos Aires 2010 hade de flesta länderna i Latinamerika och Karibien progressiva regeringar och deltog i mötet. Men då hade USAs president Obama precis inlett sin regeringstid med en traditionell högermilitärkupp i Honduras, som störtade president Zelaya, för att senare övergå till “mjukare metoder” för samma syfte. Sedan dess har forumen arbetat i motvind från USAs kontraoffensiv.

Den 17 juli i år invigdes Foro Sao Paulo (FSP) för 25:e gången. Den 24:e gången var i Havanna 2018 – med 626 deltagare från medlemspartier och sociala rörelser i Latinamerika och Karibien. Redan då hade USAs regimskiftespolitik skördat offer och mötet koncentrerades på ländernas självbestämmande för att befästa demokratin mot USA inblandning; att främja de progressiva, folkliga och vänsterkrafternas enhet; fördjupa förändringsprocesserna i varje land; öka takten i den regionala integrationen och övervinna högerkrafternas motangrepp; stärka den världsomfattande fredsrörelsen och försvara utropandet av Latinamerika som Fredszon; inleda en internationell twitterkampanj för Lulas frigivning; samordna handling mellan vänstern i Europa och Latinamerika/Karibien.

Ett tema av särskild vikt vid SFP 2018 i Havanna var behovet att demokratisera massmedia: Kommunikation är makt! Utvecklingen sedan dess har dessvärre befäst bolagsmediernas makt, inte folkens. Och vänstern i Europa har inte stått upp mot USAs regimskiftesoffensiv i Latinamerika, utan i många fall tagit ställning för USA-styrda och finansierade uppror.

Och nu år 2019 måste FSP konstatera att USA med medialt herravälde, utpressning och omfattande finansiering av s. k. identitetsbaserade kontrarevolutionära s. k. NGOer, ofta rena terrorister, lyckats vrida klockan tillbaka.

Forumet har hållits i Brasilien, Mexiko, Nicaragua, Kuba, Uruguay, El Salvador, Brasilien, Nicaragua, Antigua e Barbuda, Ecuador, El Salvador, Uruguay, Mexiko, Argentina, Nicaragua och nu Venezuela.

25:e Sao Paulo Forumet, i Caracas 25-28 juli 2019
25:e Sao Paulo Forumet, i Caracas 25-28 juli 2019

Fyrverkeri på Hugo Cháves 65:e födelsedag

Under natten till lördagen 25 juli hördes fyrverkerier, smällar och skottlossning i östra Caracas. De hördes i bostadskvarteren som klättrar uppför bergssidorna, i stadens centrum, Det är det sätt som Hugo Chavez födelsedag brukar firas i bostadskvarteren. Han skulle ha fyllt 65 år. Nu deltog även de internationella gästerna som deltog i Folkens Sociala Forum, SPF 25-28 juli i Caracas.

De var 190 organisationer – partier, sociala rörelser, folkrörelser, arbetarorganisationer, intellektuella, konstnärer, EU-ledamöter, personligheter som Nelson Mandelas sonson, Salvador Allende och Kubas president, Miguel Cíaz Canel. Världsdelens högerkrafter angrep samlingen med hårda ord redan innan start, detta är särskilt uppretade av att den skulle hållas i Venezuela och ledas av landets president Nicolas Maduro, västvärldens värsta hatobjekt.

En central fråga under mötet var behovet att stärka enheten mellan vänsterkrafter och andra progressiva krafter för att kunna bemöta USAs offensiv med en egen dagordning, och skärpa kravet på USA att häva blockaden mot Kuba och i Colombia upphöra med mord på sociala ledare och människorättskämpar

Med SPF blev Caracas på nytt säte för ett internationellt möte som visade sitt stöd för Maduro. Det förra hade ägt rum några dagar innan på Alliansfria Ländernas Rörelsemöte, där 120 regeringar också uttryckte sitt erkännande av de valda myndigheterna, och avståndstagande från Juan Guaidós luftslottbygge i landet, som dock fått diplomatiskt erkännande.

Det dagliga livet i Venezuela går sin gilla gång mellan materiella svårigheter, skyttegravsmotstånd, och händelser som varslas om växande underjordiskt våld i gränstrakterna, som i lördags, då paramilitärers mördade sex Chavistaktivister delstaten Barinas.

25e Sao Paulo Forumet 2019 i Venezuela

 

Caracas-manifestet

För folkens fred, självständighet och välstånd: Enighet, kamp, strid och seger!

Inledning:

Inför jänkarimperialismens anlopp mot Venezuela måste vi tänka till om Foro Sao Paulo, stärka dess strategiska fokus, anpassa det till nya utmaningar och återlansera den mångfald önskningar, förslag och kamper som inspirerar dess handling.

Ur detta perspektiv och måste vi, konsekventa med vårt eniga karaktär försvara den Bolivarianska Revolutionen och världsdelens antiimperialistiska regeringar: Kuba, Nicaragua och Bolivia, liksom stödja arbetarklassens kamp, de politiska partier och rörelser som ansluter sig till det antiimperialistiska programmet, och utforma en gemensam handlingsplan grundad på våra folks rättmätiga krav och organisationer, med följande strategiska mål.

Uppnå en ny styrkebalans i världsdelen som kan bygga ett politiskt block som försvarar de maktutrymmen som erövrats och besegra imperialismens politik i Latinamerika och Karibien

Utarbeta och tillämpa en plan för gemensam kamp i världsdelen, utformad av de progressiva, revolutionära och allmänvänster partierna, som har som axel folkens politiska och kulturella krav och solidaritet med den Bolivarianska Revolutionen och alla krafter i världsdelen och världen.

Skapa samtycke om behöver av att försvara freden i världsdelen, precis som statscheferna sa på CELACs toppmöte 2014 i Havanna, och få bort Natos militärbaser.

Främja socialismen som folkens alternativ inför kapitalismens allmänna kris.

Utarbeta en plan för att uppnå politiska valsegrar i Vårt Amerikas länder

Inför imperialismens anlopp och reaktionära våld mot de folkliga och arbetarklassens framsteg i Latinamerika och Karibien, hävdar vi folkens rätt att använda massans alla kampformer i försvarets av de antiimperialistiska regeringarna och landets självständighet och territoriella rättigheter.

Främja former för solidaritet och ömsesidighet som främjar olika former för regional integration genom ekonomiskt-produktivt utbyte mellan SPFs politiska partier och rörelser, för att forma progressiva regeringar som samtycker med våra mål, och för detta skapa en ständig ekonomisk och finansierings kommission md säte i Caracas och kvartalsvisa möten detta år 2019 och 2020.

Främja olika organisationsformer som främjar och förverkligar solidariteten med Venezuela och alla folkliga kamper, politiska och sociala organisationer i Latinamerika och Karibien

Solidariskt stödja panafrikanismen som kampform mot imperialismen och nyliberalismen och som föregångare för en mångpolär värld

Främja bildandet av en kontinental urfolksrörelse som antar antiimperialismens fokus och höjer fanorna mot nykolonialismen.

För folkens fred, självständighet och välstånd: Enighet, kamp, strid och seger!

 

3265 deltagare på från 29 länder

25 latinamerikanska länder:

Argentina, Aruba, Barbados, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Curacao

Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Kanada, 7

Martinique, Mexiko, Nicaragua, Panama , Paraguay, Peru, Puerto Rico, Trinidad y Tobago, Uruguay, Venezuela,

3 angloamerikanska länder: Kanada, Puerto Rico, USA

1 afrikanskt land, Sydafrika, 11

Tillsammans 190 organisationer: vänsterpartier och folkrörelser, varav de flesta med flera deltagare.