Kampen för hälsa åt alla

En del av teamet som framgångsrikt genomförde avancerad hjärnkirurgi. Självklart utan kostnad för patienten.

Den anti-kubanska propagandan gör allt för att svartmåla Kuba, också den avancerade hälsovården som alla kubaner har tillgång till gratis. Här publicerar vi tre korta notiser. Ett tar upp Kubas internationella hälsobistånd, ett bistånd utan motstycke. Ett om att Kuba nu börjar marknadsföra sitt lungcancervaccin, och ett om avancerad hjärnkirurgi. 

Kubas hälsobistånd: slaveri eller föredöme?

Kuba står ensamt för en tredjedel av allt hälsobistånd i världen! 2018 hade landet 36 000 biståndsarbetare i 67 länder.

En episk demonstration av solidaritet. Nedtystat eller manipulerat. Så till exempel i BBC, som skryter med sin ”mångsidighet”. På sin spanskspråkiga websida har det på senare tid publicerat tre arbeten i ämnet. Två av dessa gav röst till fem kubanska läkare som övergett sitt arbete i Venezuela och Brasilien, med ”hoppet” att Trump snart ska dra igång ”Cuban Medical Proffesional Parole”. Ett program som stoppades av Obama och som innan det under åratal uppmuntrade kubanska läkare som arbetade i utlandet att flytta till USA. Det tredje var en intervju med en läkare som var stolt över det kubanska samarbetet med andra länder.

Alltså: BBC prioriterade en liten minoritet som, för att förbättra sin egen privata ekonomi, övergav sitt uppdrag. Det skedde i fem intervjuer. Samtidigt som den stora majoriteten av hälsovårdsarbetarna fortsätter sitt arbete representeras av bara en enda person.

Vi har inte kunnat läsa på BBC, eller andra medier, att den kanadensiska NGO:n ”Help Fight Ebola” nyligen tilldelat Kuba priset ”Mänsklighetens vänner i Africa” (“Friends of Africa Humanity Award”), för arbetet att bekämpa ebolan. Däremot kan vi läsa att de kubanska medicinska insatserna är ”vinstinbringande program” för den kubanska regeringen eller att de är ”ekonomisk livboj för regimen”.

Det är exakt det argumentet som USA:s regering använder för att inkludera Kuba i sin lista över länder som sysslar med trafficking. USA hävdar att biståndsarbetarna är tvångsarbetare, ja till och med i ”slaveri” i händerna på regeringen. Det som varken Trump eller BBC och andra bolagsmedier nämner är att i majoriteten av de 67 länder där Kuba arbetar inte betalar ett enda öre för biståndet. I enbart 27 av länderna görs någon typ av ersättning. Och vad går pengarna till? En del går till att upprätthålla biståndsinsatserna, en del går till inkomster för personal och deras familjer och en del går för att finansiera hela det kubanska hälsovårdssystemet. Inte en enda dollar går till något annat.

Inte heller får vi läsa att FN:s specielle ansvarige för människohandel, Maria Grazia Giammarinaro, 2017 lyckönskade Kuba för dess ”utmärkta rutiner” och ”den kubanska statens politiska vilja för att bekämpa människohandel, med en stark inriktning på prevention.” Och att USA är ett av de länder som har störst problem med trafficking av barn, flickor och kvinnor, framförallt immigranter.

Det allvarliga er inte att en regering som styrs av miljonärer och galna militarister försöker smutskasta de kubanska insatserna. Det oförlåtliga är att medier med stor genomslagskraft samarbetar med deras lögner och att de för allmänheten döljer ett beundransvärt exempel på solidaritet som tusentals kubanska hälsovårdsarbetare utför i hela världen.

Cubainformacion 190704 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Cooperación médica de Cuba en la diana: ¿esclavitud y lucro?

Kuba börjar marknadsföra lungcancervaccin

I maj rapporterade Kubas Center för Molekulär Immonologi, CIM, att det var redo att börja marknadsföra och sälja sitt CIMAvax lungcancervaccin på den internationella marknaden-

Vaccinen är avsedd för patienter med betydande lungcancertumörer i avancerade stadier. Det finns tillgängligt i Paraguay, Colombia, Argentina, Kazakstan och Bosnien-Herzegovina, enligt YucatanTimes. Förutom dessa länder säger kubanska statliga medier att det har två patent. Ett av dessa är tillgängligt i 80 länder fram till 2028 och tillåter dessa länder att marknadsföra vaccinet men inte att tillverka eller modifiera det.

I Kuba är vaccinet gratis tillgängligt för patienter. 2018 startade det första Kuba-USA joint-venture företaget någonsin när New York baserade Roswell Park Cancer Institute och CIM påbörjade forskning och utveckling av nya cancermediciner.

Cuba Central Team 190712

Kuba: premiär för en ny metod för hjärnkirurgi

En 29-årig hjärnkirurg presenterar en ny metod för att avlägsna en tumör utan att skada några vitala delar av hjärnan. Det var första gången som denna metod användes i Kuba. Den nyskapande kirurgin utfördes av ett multidisciplinärt team på 11 experter under ledning av neurokirurgen Lianet Sánchez Leyva, 29 år. Hon har med framgång gjort en karta över språkfunktionerna i hjärnan med patienten vid medvetande vid Neurokirurgiska Institutionen, INN.

Operationen, som varade nio timmar, lyckades få ut hela tumören som inte upptog den del av hjärnan som behövs för språkförståelse och tal, berättade Leyva för Radio Rebelde. Den tillämpade metoden innefattar en tid under vilken patienten väcks upp från bedövningen för att kunna påbörja stimulans av talcentrat.

”Vi ställde olika frågor beroende på vilken del i hjärnan vi bedömde, vi gav patienten olika uppgifter som matematiska övningar, sätta namn på objekt, förklara dess funktioner, känna igen ansikten, och avgöra vilken typ av musik som spelades. Om vi fullständigt hade tagit bort skadan hade patienten tappat förmågan att förstå och tala”, berättar läkaren.

Efter tre veckor visar patienten inga tecken på att operationen skulle ha påverkat språkförståelse eller talförmåga.

Ciber Cuba 190608

Neurocirujana de 29 años estrena en Cuba método para extraer tumor cerebral sin dañar el “área elocuente”