Svensk-Kubanska Föreningen med på revolutionsfesten i Managua

Delegation en från Svensk-Kubanska Föreningen: Alejandra, Joel, Daniel och Nils Assarsson. Foto: privat

Svensk-Kubanska med på revolutionsfesten i Managua

Svensk-Kubanska Föreningen har aktivt och konsekvent stött det nicaraguanska folket och Sandinisterna FSLN ända sedan upproret mot Somozadiktaturen på 1970-talet. Under kriget mot contras och USA:s folkrättsvidriga attacker under 1980-talet stod vi, liksom Kuba, vid Nicaraguas sida. Likaså under åren av nyliberalism 1990 till 2006, liksom under förra årets USA-initierade statskuppsförsök. Vi har under årens lopp genomfört flera projekt i landet och på olika sätt bidragit med våra begränsade resurser. Så sent som i julas såg vi till att tusentals fattiga barn runt staden León fick julklappar och uppleva festligheter.

Därför är det inte förvånande att vi bjöds in till firandet av 40-årsdagen av segern över Somoza, 19 juli. Vi hade en liten grupp på hedersläktaren. Här följer en rapport:

Upp emot en halv miljon människor samlades runt Plaza de la Fe den 19:e juli för att fira den nicaraguanska revolutionens 40-årsjubileum. Efter att sandinistfronten FSLN dragit undan mattan för förra årets USA-stödda kuppförsök och gatorna återigen är säkra och fria från våld, så kunde busskaravanerna i år samla deltagare från hela landet i vad Daniel Ortega beskrev som “40-årsdagen för revolutionens seger, som också är första årsdagen för segern över kuppförsöket”.

Kubas vicepresident Salvador Valdés var på plats för att hälsa den nicaraguanska revolutionens 40-årsdag med hela det kubanska folkets solidaritet:

– Kuba kommer aldrig ge upp sina principer. Kuba kommer aldrig överge sitt patriotiska och internationalistiska uppdrag. Kuba kommer aldrig sluta försvara våra bolivarianska, venezolanska och nicaraguanska bröder.

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez höll ett intensivt anförande, och levererade en känga åt Trump och Vita Huset som möttes av rungande applåder från hela den gigantiska publiken:

– Vi vill minnas löftena från valkampanjen, där Trump sa att han inte skulle lägga sig i andra länders interna angelägenheter. Nåväl, jag tänker påminna honom – han ska hålla sina extremistgarden långt borta. Herr Bolton och herr Pompeo ska hålla sina fingrar borta från Nicaragua, de ska hålla sina fingrar borta från Kuba, och de ska hålla sina fingrar borta från Venezuela.

När Daniel Ortega sen gick upp som siste talare, så började han sitt anförande med att påminna om att vägen framåt måste börja med fred i landet:

– Vad är vägen vi måste ta för att kunna jobba, studera, få sjukvård, bygga skolor, bygga vägar, för att kunna vara solidarisk med de nicaraguanska bröder och systrar som tyvärr fortfarande lever i fattigdom? Vad är den grundläggande förutsättningen? Freden! Givetvis är det freden.

Han fortsatte med att reflektera läget i landet och omvärlden, och slog fast att de reaktionärer som genomfört kuppförsöket, som sedan flytt landet och nu kräver omvärldens sanktioner, är samma landsförrädare som alltid – samma människor som sålde landet till William Walker på 1850-talet och samma människor som tjänat på att exploatera folket med hjälp av Somozadiktaturens förtryck. Därefter lovade han att nästa val skulle hållas 2021, precis enligt vallagens påbud, och att den reaktionära högerns krav om att flytta fram valet inte skulle mötas. De valreformer som krävs för att göra valsystemet säkrare skall genomföras i enlighet med konstitutionen.

Till slut avslutade han med att påminna om att FSLN aldrig kommer sitta tyst och gå med på en ordning där nicaraguansk politik dikteras från Washington:

– Vi knäböjer bara inför gud, aldrig inför inkräktaren, och aldrig inför förtryckaren!… Vi säljer oss aldrig! Och vi ger aldrig upp!

Joel Assarsson 190719

Delegation en från Svensk-Kubanska Föreningen: Alejandra, Joel, Daniel och Nils Assarsson

Ett hav av människor firade Revolutionens 40-årsdag.