USA-finansierad aktivist i Nicaragua anklagas för förskingring och uppblåsta dödssiffror

Förskingringsanklagade Álvaro Leiva. Foto: END

Ett år efter att Nicaragua skakades av ett USA-stött kuppförsök har en av organisationerna som var central i försöket att destabilisera landet drabbats av en större skandal där en halv miljon dollar av amerikanska skattemedel ska ha stulits.

Tre styrelsemedlemmar i i Nicaraguanska Föreningen för mänskliga rättigheter (ANPDH) har fördömt dess förre chef, Álvaro Leiva, och anklagat honom för att ha stulit nära en halv miljon dollar i medel som föreningen fått från den amerikanska regeringens National Endowment for Democracy (NED) och andra US-amerikanska ”soft power”-grupperingar.

Styrelsemedlemmarna har också anklagat Levia för att ha ”ändrat antalet döda och skadade i ANPDH:s rapporter för att kunna be om mer resurser från nordamerikanska donatorer, vilket helt och hållet ogiltigförklarar dessa rapporters trovärdighet,” enligt den nicaraguanske journalisten Adolfo Pastran.

Under försöket till regimskifte, som varade från 18 april till juli förra året, hävdade ANPDH att mer än 400 personer dödats, en dödssiffra som var uppblåst med minst 150 personer, och anklagade falskeligen regeringen för samtliga dödsfall. ANDPH överdrev även antalet gripna, skadade och försvunna – av de senare fanns endast en: Bismarck Martinez, en medlem i Sandinisterna som kidnappades den 29 juni 2018 och hittades mördad i år. Filmer på den fruktansvärda tortyren av Martinez hittades på hans torterares mobiltelefoner efter att de gripits.

Som hemsidan The Grayzone har rapporterat, förlitade sig  de Amerikanska Staternas Organisation (OAS):s interamerikanska människorättskommission i hög grad på ANDPH:s siffror i sin egen ensidiga rapport om krisen i Nicaragua 2018.

ANDPH grundades i Miami 1986 under president Ronald Reagan för att snygga upp CIA:s smutsiga krig mot Nicaragua. Med en startbudget på tre miljoner från kongressen 1987 fick gruppen i uppdrag att förbättra den USA-stödda Contrasgerillans människorättsimage samtidigt som de skulle uppmärksamma påstådda brott begångna av sandinistfronten. ANPDH har fortsatt finansieras av USA ända sedan dess och förstärktes inför försöket att störta president Daniel Ortega 2018. 

Den 23 juli i år anklagade ANPDH:s styrelse Leiva för att ha förskingrat nära en halv miljon dollar, förfalskat signaturer och ändrat ekonomiska rapporter.

Gustavo Bermúdez, styrelseledamot i ANDPH, sa att bland de 443 876 dollar Levia tagit emot så kom 45 000 och 60 000 från US-amerikanska statliga NED under 2017 respektive april 2018. Ytterligare 28 876 dollar kom från statliga National Democratic Institute (NDI) år 2017 och 310 000 från den antikommunistiske miljardären George Soros Open Society Foundation mellan 2017 och 2019.

Bermúdez är journalist och en välkänd motståndare till Ortega och Sandinisterna, vilket gör hans anklagelser svåra att avfärda.

Leiva å sin sida hävdar att han ”är offer för en konspiration” som styrs av Ortegas ”diktatur” som syftar till att straffa honom för hans människorsättsarbete. Han har attackerat sin tidigare kollega Bermúdez och hävdat att han är del av ”en femtekolonn bestående av sofistikerade personer som är vargar i fårskinn”.

Ordföranden i högsta domstolens avdelning för kriminalrätt, Francisco Rosales, säger i en intervju med journalisten Adolfo Pastran, att Levias påstådda handlingar bryter mot brottsbalken, konstitutionen och lagen mot terrorism och penningtvätt och att staten kan väcka åtal för dessa brott ex officio. ”Det som yppats är väldigt allvarligt, de har själva misskrediterat dessa rapporter och bekräftat att de registrerat levande personer som döda,” sa Rosales.

Pastran menade att Leiva kunde anklagas för att ha tvättat pengar genom två bankkonton i två nicaraguanska banker: ”Med tanke på allvaret i anklagelserna mot Leiva, så har ingen av de nationella tidningar, radio- eller TV-stationer som hyllade ANPDH:s rapport om antalet döda och spred dem internationellt, sagt eller tryckt ett ord.”

”OAS interamerikanska människorättskommission har inte yttrat sig trots att deras rapport baserades på information från ANPDH som nu har visat sig vara bedräglig, liksom rapporter från Americas Watch, Amnesty International och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter vilket tyder på att alla dessa rapporter är bristfälliga. Till och med vissa katolska biskopar som använde sig av ANPDH:s data i sina uttalande är idag totalt tysta,” noterade Pastran.

Enligt Bermúdez lämnade Leiva 2018 Nicaragua tillsammans med kassörerna José Luis Rodríguez Reyes och Zaira Gabriela Hernández Espinoza för att bilda en ny NGO i Costa Rica, till vilken han fortsätter samla in pengar.

The Grayzone 190730

Nicaraguan ‘human rights’ director accused by staff of massive theft of US taxpayer money, death toll inflation