63 år sedan Kuba förklarade sig socialistiskt

Efter USA-invasionen av Grisbukten proklamerar Fidel Castro den kubanska revolutionens socialistiska karaktär. Foto: Arkiv

63 år sedan Kuba förklarade sig socialistiskt – efter USAs invasion

Fidel. Bild: Granma

Datumet anspelar på den 16 april 1961, då man tog farväl av de milismän som stupat under USA-regeringens bombningar vid invasionen i Grisbukten.

På tisdagen firade kubanerna 63-årsdagen av revolutionens socialistiska karaktär, som proklamerades av den historiska ledaren och överbefälhavaren Fidel Castro Ruz.

Ett politiskt och kulturellt evenemang ägde rum i den berömda korsningen mellan 23:e och 12:e gatan i Havanna, med deltagande av Kubas president Miguel Díaz-Canel Bermúdez, organisationssekreteraren för Kubas kommunistiska parti (PCC), Roberto Morales Ojeda, och andra myndigheter, samt deltagare från Grisbukten.

Det centrala talet hölls av PCC:s förste provinssekreterare i Havanna, Liván Izquierdo Alonso, som betonade att ”sedan Grisbukten har alla folk i Latinamerika blivit lite friare” och framhöll hur kubanernas moral växte under dessa dagar.

”Invasionsstyrkorna mötte ett folk som var villigt att dö för sin suveränitet och sitt oberoende”, betonade han, och försäkrade att den kubanska revolutionens kreativa arbete inte kan förstöras.

Den kulturella aktiviteten innehöll ikoniska sånger som en hyllning till händelserna, som ”Girón, la Victoria”, av kompositören Sara González och ”Aquí estamos”, av Ernesto Llerena. Nicolás Gulléns dikt ”Míster, Noǃ” deklamerades av Ramón Junco, medan Papillo och Emiliano Sardiñas tillägnade rim till den historiska händelsen. Evenemanget bjöd också på uppträdanden av Arteson Dance Company och elever från grundskolan Combatientes de Bolivia.

Datumet, som i Kuba är känt som milismannens dag, uppmärksammades av Díaz-Canel. Presidenten hyllade dem som kämpade och beskrev dem som ”den heroiska generation som för alltid vann en av den kubanska revolutionens mest ärofyllda titlar”.

Den 16 april 1961, på gatorna nära Colón-kyrkogården, tog man farväl av de milismän som hade stupat under USA:s bombningar dagen före proklamationen.

Därefter, den 19 april 1961, segrade Kuba i det första stora nederlaget för imperialismen i Amerika, efter att öns milismän segrade över USA, som invaderat det karibiska landet via Grisbukten och Playa Giron.

”Giron – Yankeeimperialismens första nederlag i Latinamerika”. Foto: privat.

Några citat från Fidels tal:

”Vi är beredda att ge våra liv för denna revolution”

”Detta är de ödmjukas socialistiska och demokratiska revolution, med de ödmjuka och för de ödmjuka. Och för denna de ödmjukas revolution, av de ödmjuka och för de ödmjuka, är vi beredda att ge våra liv.”

”Vi valde socialismen eftersom det är ett rättvist system, ett mycket mer humant system…”

”Det är det de inte kan förlåta oss, är att vi har gjort en socialistisk revolution mitt framför näsan på Förenta staterna!”

”Och att vi försvarar den socialistiska revolutionen med dessa gevär; och att vi försvarar den socialistiska revolutionen med det mod med vilket våra luftvärnsskyttar igår bombarderade de angripande planen med kulor!”

”Och den revolutionen försvarar vi inte med legoknektar; den revolutionen försvarar vi med folkets män och kvinnor.”

Telesur 240416 (ZT)

Cuba celebra 63 aniversario del carácter socialista de la Revolución

HÄV BLOCKADEN OCH TERRORSTÄMPLINGEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72