USA-general hotar Venezuela, Kuba och Nicaragua

Sydkommandots chef med de lydiga presidenterna Noboa i Ecuador och Milei i Argentina i sitt koppel

USA-general hotar Venezuela, Kuba och Nicaragua

Verkställande chefen för Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika-Folkens handelsavtal (ALBA-TCP), Jorge Arreaza, tillbakavisade på onsdagen de anklagelser som chefen för USA:s Sydkommando, Laura J. Richardson, riktat mot länderna i samarbetsorganisationen.

Under en presentation i Natos tankesmedja Atlantic Council [som Sverige är med och finansierar och vars styrelse innefattar en lång rad f.d. CIA-chefer] hänvisade chefen för USAs Sydkommando, general Richardson till Venezuela, Kuba och Nicaragua och hävdade att de för ”illsinnad aktivitet i regionen” och sade följande: ”Vi skulle vilja bli av med det, uppenbarligen, mildra det, och det är inte bra för demokratin”.

USA flotta. Foto: Creative Commons

”Som verkställande sekreterare för ALBA-TCP förkastar jag cynismen, arrogansen och fräckheten hos denna amerikanska ’militärchef'”, skrev Arreaza. ”Ingenting har bidragit mer till destabiliseringen och sabotaget av demokratiska processer i regionen än Washingtons permanenta och krigiska inblandning. Det räcker inte för dem att erkänna att de har för avsikt att stjäla våra länders naturresurser, för att nu kvalificera och hota regeringarna i den Bolivarianska Alliansen”, skrev Arreaza.

Alliansens sekreterare påpekade om taleskvinnan för Sydkommandot ”det räcker inte med att hon erkänner att de tänker stjäla våra länders naturresurser, för att nu kvalificera och hota regeringarna i den Bolivarianska alliansen”. [Richardson har tidigare räknat upp Latinamerikas rika naturtillgångar som argument för att öka Sydkommandots slagkraft].

Arreaza hävdade att Richardson, liksom alla dennes föregångare, kommer att misslyckas i sina avsikter att dominera de suveräna folken i Latinamerika och Karibien.

Richardson gjorde dessa uttalanden den 19 mars från Washington, under ett möte med ”internationella experter”. I detta sammanhang anklagade hon särskilt ALBA-medlemmen Nicaragua för att stödja ”illvilliga aktiviteter” i regionen.

I en presentation vid Atlantic Council uppgav den amerikanska generalen att hon också är oroad över Kinas närhet till latinamerikanska och karibiska länder. Förbindelserna mellan det asiatiska landet och regionen anses av Richardson vara en ”utmanande” åtgärd mot USA.

Chefen för Southern Command kommenterade också att även om hennes land har goda relationer med Argentina, anser de att det kinesiska rymdprogrammet som utvecklas i det landet är en fara och ett hot.

För övrigt är Richardson nu på ett statsbesök i Argentina för att ”motverka det kinesiska inflytandet”. Fascisten president Milei har lovat USA en ny militärbas i landet och stöd till Israel. För övrigt har fler än 3 miljoner argentinare fallit under fattigdomsstrecket sedan Milei tillträdde för några månader sedan. 

Cubadebate 230321 (ZT)

Jorge Arreaza rechaza acusaciones de la Jefa del Comando Sur de Estados Unidos Laura J. Richardson

HÄV BLOCKADEN OCH TERRORSTÄMPLINGEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72