7 döda under högerns misslyckade generalstrejk

Efter låg uppslutning i oppositionens utlysta generalstrejk torsdagen 20 juli för att störta regeringen, la de ut en rökridå av våld.

Inrikesdepartementet rapporterar 7 döda. Andrés Uxcátegui dog när han skulle utlösa en hemmagjord sprängladdning mot nationalgardet under en våldsam oppositionsdemonstration i delstaten Carabobo. Han skadades i bröstkorgen och fördes till sjukhus, där han dock avled.

Högern byggde barrikader för att hindra biltrafik på flera huvudleder. Det ledde till att Ronney Tejera (24 år) och Sury Hurtado (34) dog när de närmade sig en barrikad i stadsdelen Santa Eulalia y Los Teques, där de träffades av flera skott. Händelsen utreds av myndigheterna.

En person dog när en våldsam oppositionsgrupp angrep Bostadsstyrelsen i Zulia och skadade den västra flygeln, första och andra våningen. Víctor Márquez (34) omringades av eld och kastade sig ut genom fönstret och dog av huvudskador vid nedslaget i gatan.

Myndigheterna utreder också hur en 15-åring dog under en demonstration i delstaten Zulia den 20 juli efter att generalstrejken utlysts. Två kvinnor dog när ett snabbköp plundrades i stadsdelen Altos de Jalisco i huvudstaden Caracas. De dog när de grep tag i en högspänningskabel i butiken.

Källa: Resumen Latinoamericano 170721
översättning Eva Björklund