Kuba inte inblandad i korruptionsskandalen Odebrecht

Den brasilianska jättekoncernen Odebrecht är djupt involverad i en rad korruptionsskandaler. Det handlar om mutor på många miljoner. Men finansmagnaten Marcelo Odebrecht framhåller de kubanska ämbetsmännens ”ärlighet”. Brasilianska medier återger uttalanden från Odebrecht i domstol där han säger att de kubanska tjänstemännen, i motsats till så många andra, inte bad om några fördelar vid affärsuppgörelsen. Den f.d. VD:n säger att transaktionerna med Kuba var ”rena” och tillade att ”korruptionen i Kuba är nära noll, vilket visas av att ministrarna lever ett enkelt liv.”

Odebrecht har spelat en huvudroll i konstruktionen av den stora containerhamnen Mariel, väster om Havanna och den speciella utvecklingszonen i samma område. Bara den senare handlar om en investering på ca 900 miljoner dollar. Frihandelszonen spelaren viktig roll för Kubas försök att locka till sig utländska investeringar.

Korruptionsskandalen berör myndigheter och chefer i USA, Argentina, Colombia, Ecuador, Angola, Guatemala, Mexiko, Mocambique, Panama, Peru, Dominikanska Republiken och Venezuela. I dessa länder ska Odebrecht ha betalat stora summor för att vinna mångmiljonkontrakt mellan 2001 och 2016.

Odebrecht har omfattande relationer med Kubas regering, med vilken man tecknat flera stora avtal.

EFE 170708