Tillslag mot fascismen

Venezuela
Titta vilken vapenarsenal de har! Källa: ciudadbqto.com

Titta vilken vapenarsenal de har

24-25 juli gjorde nationalgardet ett stort tillslag mot en terroristgrupp som opererat i delstaten Lara, och anhöll 17 ansvariga. En av dem är Moisés Jiménez, ledare för terroristgrupperna i Lara. De beslagtog också deras omfattande vapenarsenal, 200 000 bolivares (valuta), bilar och marijuana. Sprängmedel, skjutvapen och ammunition, 1 000 molotovcocktail, hemmagjorda granatkastare, bensin, hjälmar, masker, skottvästar, sköldar, och 20 säckar med stenar. Tillslaget ägde rum i det fina bostadsområdet Los Cardones i närheten av ”Patriotiska Polens” högsäte.

”Inta Caracas”
Mirandas guvernör och tillika oppositionsledaren Henrique Capriles uppmanade alla att genomföra partiet MUDs plan för denna vecka.

Under sitt framträdande 24 juli i programmet ”Fråga Capriles” uppmanade han högersympatisörerna att efter den planerade 48 timmars ”generalstrejken”, dra till huvudstaden för att ”Inta Caracas” den 28 juli. Han tillade att inte avstå från möjligheten att samlas vid regeringsbyggnaderna, presidentpalatset och riksåklagarämbetet.

”Om folk vill gå mot presidentpalatset. Hur skulle de kunna undvika det? Bara genom att packa väskorna och dra […] Alla som kan komma till Caracas på fredag, kom. Om regeringen inte ger sig kommer via att stanna kvar” underströk han.

MUDs ledare: ”Som Chilekuppen”
Medlemmen i nationalförsamlingen, ledaren för Folkviljepartiet, Freddy Guevara, avslöjade under en intervju i privatkanalen Venevision att han ser upprorsplanerna för de kommande dagarna som en repris på statskuppen i Chile för nästan 44 år sedan, mot dåvarande president Salvador Allende. Det var som svar på frågan om han såg någon likhet mellan sammansvärjningen den 31 oktober 1958, då han med eftertryck förklarade att snarare Chilekuppen:

”Här har vi inslag som snarare liknar den chilenska samling som stod upp mot Allende och återuppbyggde det Chile som sedan växte fram!

Resumen Latinoamericano 170724-25
Urval, sammandrag och översättning Eva Björklund