… och Capriles bekräftar oppositionens plan

Henrique Capriles. Foto: Wilfredor / Wikimedia Commons (CC0)

Mirandas guvernör och tillika oppositionsledaren Henrique Capriles uppmanade alla att genomföra partiet MUDs plan för denna vecka. Under sitt framträdande i programmet ”Fråga Capriles” uppmanade han högersympatisörerna att efter den planerade 48 timmars generalstrejken, dra till huvudstaden för att ”inta Caracas” den 28 juli. Han tillade att inte bortse från möjligheten att samlas vid regeringsbyggnaderna, presidentpalatset och riksåklagarämbetet.

”Om folk vill gå mot presientpalatset. Hur skulle de kunna undvika det? Bara genom att packa väskorna och dra […] Alla som kan komma till Caracas på fredag, kom. Om regeringen inte ger sig kommer vi att stanna kvar,” underströk han.

Medlemmen i nationalförsamlingen, ledaren för Folkviljepartiet, Freddy Guevara, avslöjade under en intervju i privatkanalen Venevisión att han ser upprorsplanerna för de kommande dagarna som en repris på statskuppen i Chile för nästan 44 år sedan, mot dåvarande president Salvador Allende.

Som svar på frågan om han såg någon likhet mellan sammansvärjningen den 31 oktober 1958, förklarade Guevara med eftertryck att snarare Chilekuppen: ”Här har vi inslag som snarare liknar den chilenska samling som stod upp mot Allende och återuppbyggde det Chile som sedan växte fram!”
Resumen Latinoamericano 170724Översättning Eva Björklund