Valuta manipuleras för att få ekonomin ur balans

Foto: wilsan u på Unsplash

Valutamanipulation – ett vapen för ekonomisk destabilisering

Den negativa inverkan på drabbade länder är inte bara ekonomisk, utan sträcker sig även in i de inhemska, sociala och politiska sfärerna, säger Pasqualina Curcio, ekonom från Venezuela.

Den inflation och superinflation som orsakas av att den nationella valutan minskar i värde, liksom de begränsningar för utvecklingen som följer av en ekonomisk, kommersiell och finansiell blockad, är realiteter som drabbat både Kuba och Venezuela på senare år.

Båda länderna är måltavlor i USA-imperialismens ekonomiska krig för att störta deras regeringar. Bland de vapen som används är just manipulation av ländernas valutor, ett modus operandi om vilket ekonomie doktor Pasqualina Curcio, universitetslektor på den ekonomiska institutionen vid Simón Bolívar Universitetet i Venezuela, och deltagare i det 14:e internationella mötet mellan ekonomer om globaliserings- och utvecklingsproblem i Havanna, berättade för Granma.

Hur visar sig inflation och superinflation som fenomen för ekonomisk destabilisering i Venezuela?

Sedan den bolivarianska revolutionen segrade har Venezuela varit under attack från imperialismen, men mer intensivt efter Chávez död 2013, då en finansiell blockad igångsattes, särskilt riktad mot det statliga bolaget Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Det påverkade intäkterna från oljeexporten, eftersom det blev svårt att få ut den på marknaden, liksom att skaffa insatsvaror för produktionen.

Denna första manöver av ekonomisk destabilisering åtföljdes av en parallell attack mot vår valuta: bolívar.

Man positionera webbportaler, via media (i vårt fall Dólar Today), som fastställer fiktiva växelkurser som är mycket högre än den officiella men som, på ett negativt sätt, används som referenser för att fastställa priserna på nationella varor och tjänster.

ekonomi, valuta, pengar
Pasqualina Curcio. Foto: Creative Commons

Detta är huvudproblemet. Även om växelkursen är fiktiv, villkorar den alla priser i landets ekonomi och lönerna hänger inte med. Således åstadkoms en betydande minskad köpkraft och en minskad efterfrågan och produktion. Dessutom ger det brister i den offentliga budgeten, och ojämlikhet uppstår.

Denna manipulation av valutans värde är ett kraftfullt vapen eftersom destabiliseringen, förutom den ekonomiska, även påverkar landet socialt och politiskt. Det är en aggressiv strategi som kompletterar blockaden och använder sig av medias inflytande, i detta fall sociala medier.

Fenomenet har ingen ekonomisk förklaring, inte ens i förhållande till internationella reserver, eller nedgången i bruttonationalprodukten (BNP) eller exporten, eftersom siffrorna är oproportionerliga. Detta är inte en ekonomisk fråga, utan det handlar om politisk krigföring.

I siffror har det framkallat en inflation i Venezuela som bara under 2018 var 130 060 procent, och sjävklart påverkar sådant hushållen, budgeten, utvecklingen och produktionen.

Tror du att denna mekanism för minskat penningvärde används mot Kuba?

Vi skulle inte bli förvånade om de, precis som med Venezuela, för Kubas del positionerar ett fiktivt värde på vad som kallas den parallella dollarmarknaden. Vad som står klart är att det inte har något att göra med marknaden, varken med efterfrågan, utbud eller internationella reserver. Det är helt politiskt, precis som tvingande sanktioner eller unilaterala åtgärder.

Den här strategin har använts tidigare, särskilt mot länder som har försökt ändra inriktning. Vad anser du de har gemensamt?

Det är inget nytt vapen. Till exempel, mot Salvador Allendes regering i Chile manipulerade de också valutan, och i Nicaragua, mot Sandinistrevolutionen, blev det hyperinflation som ett resultat av en minskat penningvärde.

Även hyperinflationen i världen, de som vi har kännedom om, har inte berott på slumpen, och har inträffat i länder där det fanns socialistiska revolutionära processer, eftersom det inte är något annat än en mekanism för påtryckningar, för dominans.

Kan de idag också ses som bevis på imperialismens desperation, att den håller på att förlora sitt herravälde?

Ja, lyckligtvis ser vi idag förändringar som verkar tyda på att imperialismen håller på att förlora sitt herravälde, och med imperialismen menar vi inte bara USA, utan ägarna av Federal Reserve, där det bland annat finns brittiskt och franskt kapital.

De inser själva att dollarn tappar giltighet och utrymme, men det gör deras mekanismer för dominans ännu farligare, både attackerna mot nationella valutor och de ekonomiska blockaderna och andra tvångsåtgärder mot olika länder.

I det långa loppet är detta konsekvensen av att USA-dollarn tilläts bli världens referensvaluta i slutet av andra världskriget. När den fick den makten fick den också möjlighet att skapa en finansiell arkitektur efter eget huvud och det internationella betalningssystemet Swift, som inte är något annat än en checkpoint där Federal Reserve kan godkänna eller inte godkänna finansiella transaktioner.

Men med den växande kraften i de alternativa monetära systemen i Kina, Ryssland och Brics, verkar USA förlora makt.

Och jag upprepar, detta gör dem farligare, så farliga att vi ser krigen mellan Ryssland och Nato, Israels aggression mot Palestina, som inte är något annat än manifestationer av denna fara, där USAs hand finns med, som bevis på dess desperation att upprätthålla sitt herravälde.

Wennys Díaz Ballaga, Granma 231116 / cv

Manipular monedas nacionales: un arma para generar desestabilización económica

Läs mer: Media i det ekonomiska kriget mot Kuba