USA skryter öppet med att man lagt ”grunden för upproret” i Nicaragua

Medan de stora medierna beskriver de våldsamma protesterna i Nicaragua som en progressiv gräsrotsrörelse, så hävdar landets egna studentledare något annat.

I början på juni åkte Nicaraguas ledande unga aktivister på en mutresa till Washington på USA-regeringens bekostnad, betalda av dess förespråkare i Freedom House. De unga ledarna åkte för att be Donald Trump och andra regeringsrepresentanter att hjälpa dem i kampen mot Nicaraguas president Daniel Ortega.

På utflykten till USA poserade de med några av de mest ökända högerextrema politikerna i USA:s kongress: Senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio, samt Ileana Ros-Lehtinen i Representanthuset. De nicaraguanska studenterna leddes också till möten med höjdare i USA:s UD och regeringsorganet USAID. Freedom House och USAID är två viktiga organisationerna för USA:s utrikespolitik. Vid dessa möten fick de löften om Washingtons fulla stöd.

En månad innan dessa möten med de ultrakonservativa lagstiftarna i Washington publicerade en annan av USA-regeringens organisationer, National Endowment for Democracy (NED), en artikel i vilken man rent ut försäkrade att USA genom organisationer som backas upp av NED har lagt åratal och flera miljoner dollar på ”att lägga grunden för uppror” i Nicaragua.

Denna artikel, i vilken man öppet skryter med USA:s inblandning, publicerades i den Latinamerikainriktade nyhetswebben Global Americans, och skrevs av Benjamin Waddell. Denne är akademisk chef för School for International Training in Nicaragua. Efter att den första versionen av den artikel du nu läser kommit ut, ändrade Global Americans ordet ”uppror” till det mer neutrala ”förändring.” Den urprungliga artikeln kan dock fortfarande ses i dess URL.

Trots den kosmetiska förändringen så ger Waddells artikel en anmärkningsvärt frispråkig redogörelse för NED:s långvariga investeringar i Nicaraguas civilsamhälle. Författarens slutsatser ger ofrivilligt stöd till det som president Ortega och hans sympatisörer hävdar när de beskriver protesterna som en noggrant iscensatt komplott efter Washingtons önskemål.

Waddell skriver: ”Internationell press har beskrivit den hastiga eskaleringen av oroligheterna i Nicaragua som en spontan explosion av kollektivt missnöje, utlöst av regeringens förändringar av dess konkursmässiga sociala trygghetssystem och förankrat i ett drygt årtionde auktoritärt styre av familjen Ortega-Murillo”. Och han fortsätter: ”Medan de underliggande orsakerna till kaoset finns i regeringens misskötsel och korruption, blir det allt mer uppenbart att USA:s stöd har spelat en roll i de nuvarande upproren.”

Och i en annan slående mening sammanfattar Waddell: ”NED:s nuvarande inblandning i att träna grupper inom civilsamhället i Nicaragua visar makten i internationell finansiering för att påverka politiska resultat i 21:a århundradet.”

NED är en ledande aktör i USA:s ”soft power” och har blandat sig i andra länders interna angelägenheter sedan det grundades under Kalla Kriget 1983. Dess första framgång var just Nicaragua där NED utvecklade och finansierade anti-sandinistiska media som tidningen La Prensa. 1990 besegrades sandinisterna vid valurnorna av högerkandidaten Violeta Chamorro, vars familj råkade äga just La Prensa. Chamorros seger var kulmen på närmare 16 miljoner dollar från NED till anti-sandinistiska tidningar och partier.

”Mycket av det vi gör idag gjordes i hemlighet för 25 år sedan av CIA”, som NED:s grundare Allen Weinstein sade 1991. I åren som följde har NED och dess partners hjälpt till att påverka valen i flera länder med stöd till nyliberala högerkandidater i Ryssland och Mongoliet 1996. NED underblåste kuppen som avsatte Haitis valde vänsterpresident Jean Bertrand Aristide och NED har satsat många miljoner på att avlägsna Venezuelas regering. Det är något som fortfarande pågår och som kompletterats med förödande sanktioner från USA.

Protesterna i Nicaragua har fört NED:s påverkan i fokus igen. Enligt Waddell har NED satsat 4,1 miljoner dollar i landet sedan 2014 och har hjälpt 54 olika grupper för att förbereda scenen och ”lägga grunden till uppror.”

 

Oroligheterna som paralyserat Nicaragua utlöstes av att president Ortega tillkännagav reformer för att rädda det krisande sociala säkerhetssystemet. Internationella Valutafonden IMF och arbetsgivarföreningen hade insisterat på att höja pensionsåldern och privatisera vårdcentralerna. Därmed hotade man några av sandinisternas viktigaste framgångar. När Ortega svarade med ett förslag som istället skulle krävt större bidrag till systemet från företag och pensionärer, där företagsägare skulle betala det mesta, så exploderade en del av allmänheten i vrede. Den ilskna reaktionen på Ortegas förslag, förstärkt med intensiv rapportering från oppositionsmedia, blev gnistan till protester som bokstavligen satt landet i brand.

De mest synliga demonstranterna har inte varit pensionärer, de som i första hand skulle ha påverkats, utan politiskt hemlösa studenter som kräver total seger med regeringens avgång. De har ingått en allians med den traditionella högern och företagarna som opponerar sig mot sandinismen, tillsamman med en marginell del av tidigare sandinister som känt sig alienerade av Ortegas konsolidering vid makten.

Frontlinjen har intagits av maskerade män med hemmagjorda granatkastare och skjutvapen. Dessa har byggt barrikader och spärrat av viktiga vägar, något som redan orsakat ekonomiska förluster på ca 250 miljoner dollar. Fram tills nu har ca 170 personer dödats i kaoset. Medan dödstalen stiger på båda sidor blir talet om ett nytt inbördeskrig mer än en avlägsen möjlighet.

Sedan oroligheterna börjat har NED vidtagit åtgärder för att dölja namnen på de grupper som de stöder med motiveringen att de skulle kunna utsättas för repressalier från regeringen. Men de största bidragstagarna var redan väl kända.

Hagamos Democracia (Låt oss göra demokrati) är den största mottagaren av NED:s pengar, med över 525 000 dollar sedan 2014. Gruppens ordförande Luciano Garcia, som kontrollerar ett nätverk av journalister och aktivister, har deklarerat att Ortega gjort Nicarauga till en ”failed state” och kräver hans omedelbara avgång.

Det Managua-baserade Institute for Strategic Studies and Public Policy, IEEPP, har fått åtminstone 260 000 dollar från NED sedan 2014. Pengarna har öronmärkts för att träna aktivister ”för att uppmuntra debatt och skapa information om säkerhet och våld.” Men också för att övervaka ”den ökade närvaron av Ryssland och Kina i regionen”. Uppenbart en prioritet för Washington.

Så snart de våldsamma protesterna mot Ortega började så deklarerade IEEPP:s chef Felix Mariadiaga sin agenda. Han, en tidigare World Economic Forum Young Global Leader tränad vid Yale och Harvard, hyllades i La Prensa för att ha ”svettats, blödit och skrikit tillsammans med de unga studenterna som lett protesterna i Nicaragua”. Tillfrågad av La Prensa om det fanns någon väg bort från våldet utan att regeringen byttes ut, svarade Mariadaga rakt ut: ”Jag kan inte tänka mig något sätt nu som inte innefattar en övergång till demokrati utan Daniel Ortega.”

I juni ledde Mariadaga en delegation från oppostionen till Washington för att fördöma Ortegas styre inför generalförsamlingen i OAS, de Amerikanska Staternas Organisation. Han åtföljdes av Anibal Toruno, chef för Radio Dario, en annan långvarig mottagare av stöd från NED, och några andra av de viktigaste anti-Ortega medierna i Nicarauga

Medan Mariadaga var i Washington anklagades han av den nicaraguanska polisen för att leda ett kriminellt nätverk som hade mördat flera personer under oroligheterna. Mariadaga tillbakavisade påståendet som ”politisk förföljelse” och ”en löjlig anklagelse”, men sköt upp sin hemresa. USA:s UD gjorde ett häftigt stöduttalande för Mariadaga.

 

Samtidigt var en grupp nicaraguanska studentledare från anti-Ortegaprotesterna i Washington för att lobba Trumpadminsitrationen för hjälp i att störta landets regering. Bland de som tog emot delegationen fanns USAID:s chef Mark Green, som i en intervju med McClatchy sade: ”Vi måste stå upp för de som kämpar för saker som vi tror på”.

Vid sidan av NED så har USAID varit den mest aktiva organisationen i försöken att störta vänsterregeringar i Latinamerika. I Nicaragua är USAID:s budget för 2018 5,2 miljoner dollar. Huvuddelen är avsett för att ”träna” civilsamhället och olika medier.

Studenternas resa till Washington betalades av Freedom House, som är en del av den nykonservativa riktningen i USA:s utrikespolitiska etablissemang. Freedom House gjorde upp programmet för studenterna, som kulminerade med möten med några av de mest reaktionära och krigiska kongressledamöterna: Ted Cruz, Marco Rubio och Ileana Ros-Lehtinen.

I Managua var en prominent studentledare, Harley Morales, inte lika glad för kollegornas framträdande i USA. ”Det var hemskt. De (Cruz, Rubio, Ros-Lehtinen) är republikanernas extremhöger. Vi är väldigt olyckliga för denna resa. Den betalades av USA och de fick följa ett uppgjort program. Vi har gett oss själva en väldigt dålig image”, säger Morales till tidningen El Faro. Han hoppades på en ”korrigeringsplan”. Morales medgav att utomstående mäktiga intressen tar ett allt hårdare tag om protesterna. ”Alla rörelser har nu rådgivare”, klagade han. ”Barn till politiker, affärsmän…de har en väldigt klar politisk linje.”

Max Blumenthal Resumen Latinoamericano 180619

US Gov. Meddling Machine Boasts of ‘Laying the Groundwork for Insurrection’ in Nicaragua