Kuba beslagtog 5,5 ton knark 2017

Narkotikakommissionens sekreterare Antonio Israel Ybarra. Foto:Prensa Latina

Det mesta flöt omkring i havet eller iland på stränderna, rapporterade Narkotikakommissionens sekreterare Antonio Israel Ybarra på presskonferens den 26 juni. Han förklarade att 95 procent av drogerna beslagtogs till sjöss, marijuana- och kokainbalar, som landade i Kuba efter att ha kastats överbord av knarktrafikanterna, ibland för att undkomma kontroller eller för att de skulle hämtas upp senare av brukarländer.

Men Kuba är varken transitland eller mål för knarkbalarna, och knarkbruket är väldigt litet, bara 0,038 procent av befolkningen.

Förra året åtalades 48 kubaner och utlänningar för knarkhandel. På flygplatser beslagtogs 57,4 kilo vid 94 tillslag. Under samma tid beslagtogs 67 000 marijuanaplantor.

”Vårt förebyggande arbete är vår styrka när det gäller att bemöta denna farsot” sa Ybarra. ”Det hör ihop med folkbildningen för att skapa en motkultur som tar avstånd från dessa ämnen.”

Han bekräftade också Kubas nolltoleranspolitik mot droger och landets alltomfattande strategier för en avvägning mellan förebyggande och bekämpande verksamhet.

Prensa Latina, 180626

Översättning Eva Björklund