Chefen för OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, säger att OAS kan tänka sig militär aktion mot Venezuela om de diplomatiska ansträngningarna inte ger resultat. Almagro har anklagats av Venezuelas president Nicolas Maduro för att vara CIA-agent.
”Vad gäller en militär intervention med syftet att störta Nicolas Maduros regim så anser jag att vi inte kan utesluta någon möjlighet”, sade Almagro i fredags.
Venezolaner har flytt till grannländer i mängder på grund av brist på livsmedel, en galopperande inflation och arbetslöshet.
Almagro avslutade sitt tredagarsbesök i Colombia, som påverkats av flyktingströmmen från Venezuela. Uppskattningsvis 3 000 personer korsar gränsen varje dag. Brasilien, Peru, Ecuador och Chile har också delat flyktingbördan. Brasilien har satt in trupper vid gränsen vid Roraima då sammanstötningar ägt rum mellan lokalbor och emigranter.
Almagro har ofta utbytt förolämpningar med Maduro. I fredags i gränsstaden Cucuta, Colombia, kallade han Venezuelas president för ”diktator” och att Cucuta är ”staden som bäst exemplifierar den venezolanska diktaturens lögner.”
Uttalandena kom kort efter en explosiv artikel i New York Times som hävdar att USA-administrationen länge konspirerat med en grupp venezolanska officerare om att göra sig av med Maduro. De hemliga förhandlingarna, som innefattade myndighetspersoner i USA som samtalade med en venezolansk officer på USA:s sanktionslistor, startade hösten 2017 och varade året ut.
Enligt NYT så beslutade USA till slut att inte ge kuppmakarna det de begärde: material, förråd och krypteringsutrustning. När Vita Huset konfronterades med rapporten så nekade man inte till att man varit i hemliga förhandlingar med venezolanska officerare. ”USA:s regering hör dagligen från venezolaner från olika strata av livet – de kan vara medlemmar i regeringspartiet, säkerhetstjänsten, civilsamhället eller från de miljoner medborgare som tvingas att fly utomlands av regeringen”, sade Vita Husets Nationella Säkerhetsråd i ett uttalande.
Ordkriget mellan Almagro och Maduro har pågått länge. De har kallat varandra för ”förrädare”. 2016 betecknade Maduro OAS-chefen som ”CIA-agent” och för att göra OAS till ett redskap för USA. Almagro nekade att han hörde till CIA och anklagade Maduro för skvaller: ”Och du ljuger, även om det upprepas tusen gånger är det inte sant”, skrev han då.
USA kräver Venezuelas uteslutning från OAS. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bett medlemsländerna att snabbstarta proceduren så att det skulle ”skicka ett mäktigt meddelande till Maduroregimen”. Men vid OAS´ 48:e möte i Washington i juni lyckades USA inte samla det nödvändiga röstetalet för en uteslutning, något som firades som en seger i Caracas.
Men faktum är att Venezuela vill lämna sammanslutningen. 2017 startade man formaliteterna för att lämna, och 2019 ska processen vara avslutad.
(Kuba uteslöts några år efter revolutionen och har vägrat att återvända till OAS som Che Guevara betecknade som ”USA:s kolonialministerium”.)
RT 180915
https://www.rt.com/news/438512-venezuela-oas-military-intervention/