Affärsman i mänskliga rättigheter till Stockholm för att träffa svenska liberaler

Venezuela
Foto: Daniel Cima, CC BY 2.0 Wikimedia Commons

MR-försvararen Alfredo Romero från Venezuela som gästar Stockholm anklagas för att göra affärer med mänskliga rättigheter. Romero leder oppositionens mest kända människorättsorganisation Foro Penal som drabbats av djupa interna bråk med uteslutningar och anklagelser om ekonomiska oegentligheter. Foro Penal är västmediernas mest citerade källa från Venezuela. Till Sverige är Romero inbjuden av Civil Rights Defenders (CRD), som är samarbetspartner med Foro Penal.

Bland de uteslutna i Foro Penal finns människorättsadvokaten och en av initiativtagarna till Foro Penal Alonso Medina Roa. I en intervju i oppositionstidningen El Impulso menar Medina Roa att hans uteslutning har att göra med ekonomiska oegentligheter. Foro Penal har aldrig presenterat en ekonomisk redovisning för medlemmarna. Det finns finansiering som kommit från andra organisationer som inte redovisats för styrelsen säger Medina Roa. Det finns fall där anhöriga ock häktade krävts på dollar för att kunna få rättshjälp.

Den nu utesluten advokaten hävdar att listan på politiska fångar som Foro Penal tillhandahåller inte är korrekt, att den varken kontrolleras eller delas med andra organisationer och att den är hemlig. Enbart Alfredo Romero, den nu ledande advokaten i Foro Penal, har tillgång till den.

Den Sverigeaktuelle Alfredo Romero har länge varit politiskt aktiv på högerkanten. Romero tillhör oppositionens mest radikala falang som motsätter dialogen med Maduros regering. Romero handplockades som 25-åring av Rafael Calderas högerregering (1994–1997) som politisk sakkunnig i finansfrågor. Det är under de åren som krisen slår till mot landet med en inflation på 800 % och IMF tvingar på Venezuela ett nyliberalt paket, Agenda Venezuela. Senast 2008 ställde Romero upp som kandidat till borgmästare i Caracas rikaste kommun Baruta för högerpartiet Primero Justicia. År 2007 utsågs han av det ekonomiska elitforumet i Davos bland de 250 framtida politiska ledare i världen.

Alfredo Romero valdes nyligen in som expert i Carr Center for Human Rights Policy. Harvardinstitutionen, med nära band till militärindustrin, är känd för sitt samarbete med Pentagon i framtagandet av förhörshandboken ”Counterinsurgency field manual”. Förhörsmanualen används av USA-militärer på Guantanamo och i krigszoner.

[CRD, som bland annat finansieras från USA, enligt deras egen hemsida, är i mycket ett redskap för USA:s utrikespolitik. De koncentrerar sina ansträngningar, inte på länder där brotten mot de mänskliga rättigheterna är särskilt grava, utan länder som inte dansar efter USA:s pipa. Erik Jennische, ledande inom CRD, har liksom flera andra i den s.k. människorättsorganisationen, sin bakgrund i de svenska liberalernas SILC som gjort kampanjerna mot Kuba och Venezuela till sin födkrok och sitt främsta kännetecken.]

Nordic Vene 180409