Agenter i Europa i operationer mot Kuba

Avlönade agenter i Europa i operationer mot Kuba

Än en gång anslår USA:s regering miljontals dollar för att genomföra omstörtande åtgärder mot Kuba. Och det som gör saken värre: nu använder den sig av Europeiska unionen och några av dess nyfascistiska företrädare.

Men vissa saker förblir oförändrade. Förutom sin besatthet av att störta revolutionen fortsätter Vita huset att använda två av sina viktigaste geopolitiska vapen: National Endowment for Democracy (NED) och United States Agency for International Development (USAID) för att ge pengar till anti-kubanska organisationer för att genomföra kontrarevolutionära aktioner.

Kontrarevolutionärer kommer och går. Sedan de CIA-finansierade paramilitära legosoldaterna invaderade Playa Girón och besegrades med dunder och brak har USA-regimen använt olika organisationer som den gett hundratusentals dollar för att genomföra nya strategier mot den kubanska revolutionen.

Bland de avlönade grupperna finns det så kallade ”Internationella institutet för ras, jämlikhet och mänskliga rättigheter” (kallat Ras och jämlikhet, Raza e Igualdad), en organisation med säte i Miami (var annars?) som får pengar från Washington genom NED och USAID.

Strategierna är olika. Väpnad terrorism är en av dem. Mediemanipulation är en annan. Och diplomatiska påverkansoperationer är ytterligare en. Så Raza e Igualdad, med pengar från Washington, främjar resor för antikubanska aktivister till Europa för att träffa tjänstemän och EU- parlamentsledamöter och få dem att lyssna på deras historier mot den kubanska regeringen.

Mellan den 12 och 15 februari kom de antikubanska aktivisterna Elena Larrinaga de Luis, Yaxis Cires Dib och Yanelis Núñez Leyva till Bryssel och Europeiska Unionens högkvarter. De är kända inom Miami-maffian för sina aktioner mot den kubanska revolutionen, med en rad misslyckade initiativ för vad de kallar ”politiska fångar och samvetsfångar”.

En del av strategin var att den 12 februari publicera ett fotografi på det kubanska Observatoriet för mänskliga rättigheters (OCDH) X-konto som visar ledarna för Raza e Igualdad tillsammans med Litauens förre premiärminister och nuvarande parlamentsledamot Andrius Kubilius, med avsikt att villkora och, om det inte lyckades, bojkotta undertecknandet av den politiska dialogen och samarbetsavtalet mellan Europeiska unionen och den kubanska regeringen.

Hur kommer det sig att dessa småaktiga figurer lyckas komma in i väntrummen i Bryssel? Inte på grund av deras rykte, naturligtvis, utan för att de får hjälp av en tjänsteman från Raza e Igualdad som ansvarar för ”EU-frågor” och som bor i den belgiska huvudstaden: Camilo Tovar, vars uppgift är att utforma och genomföra organisationens påverkansstrategi gentemot EU:s institutioner och dess olika organ.

Camilo Tovar är också ansvarig för att försöka föra fram Raza e Igualdads synpunkter i Europaparlamentet, med stöd av andra personer som fegt nog inte visar sina ansikten och verkar i skuggorna, men som använder personer som de nämnda för att förverkliga sina planer; genom att förse dem med pengar, bidrag och traktamenten för att betala deras många resor till Europa.

Ett färskt exempel på dessa manövrer inträffade den 16 mars 2023, då Raza e Igualdad finansierade Frisia Batista, som träffade företrädare för FN vid dess högkvarter i Genève, Schweiz, och för Europeiska unionen. Syftet var att ge rekommendationer inför den periodiska granskning om mänskliga rättigheter som den kubanska revolutionen år efter år på ett tillfredsställande sätt går igenom i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Men man bör komma ihåg att detta inte är Raza e Igualdads eget initiativ. Alla initiativ finansieras av NED och USAID och, bakom dem, Förenta staternas utrikesdepartement.

Organisationer som Raza e Igualdad är bara entreprenörer, springpojkar med uppdrag att till Europa föra de frustrerade agendorna från Miami som försöker undergräva det kubanska folket och vända det mot sin revolution och för att skada de avtal som slutits mellan Europeiska unionen och Havanna. Detta utifrån de ekonomiska pålagor och sanktioner som Joe Bidens regim vidtagit mot Kuba. De försöker förmå parlamentsledamöter med bristande moral att gå med på Washingtons geopolitiska charader.

Löjliga och föråldrade manövrer direkt ur en dammig handbok från kalla kriget som, 2024, fortfarande har socialismen som fiende och Kuba som djävulens representant på jorden. Det är därför NED och USAID fortsätter att prioritera kontrarevolutionärernas resor till Europa, klär ut dem till ”människorättsaktivister” och till ”aktörer för förändring i det kubanska samhället”, när de inte är något annat än simpla legosoldater betalda med dollar stulna från den amerikanska arbetarklassens skatter.

Washington skäms inte för att avleda pengarna från folket i sitt land för att betala tredje part för att göra det smutsiga arbetet mot Kuba. Men saker och ting är som de är. Eller som ordspråket säger: också en apa i siden förblir en apa, och USA-regimens flagranta inblandning i Europas angelägenheter kan inte döljas.

Cubadebate 240311 (ZT)

Son mercenarios y operan contra Cuba desde Europa

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72