Den självutnämnde världssheriffen slår till igen

Författaren Hernando Calvo Ospina. Foto: El Viejo Topo.

Den självutnämnde världssheriffen slår till igen

Nyheten kom den 1 april och man skulle önska att det var ett aprilskämt. Tyvärr är det inte så. Istället är det åter igen USA som utövar sin världsmakt. Denna gång hindras en colombiansk medborgare, bosatt i Frankrike, att flyga från Madrid till Kuba. 

På order från USA:s nationella myndighet för transportsäkerhet (TSA) hindrades journalisten och författaren Hernando Calvo Ospina från att gå ombord på Cubana de Aviación-flyget Madrid-Santiago de Cuba från Madrids Barajasflygplats.

Det är inte första gången som Calvo Ospina, av colombianskt ursprung och bosatt i Frankrike sedan åratal, drabbas av straffet att få flygförbud, eftersom han sedan 2003 finns med på No Fly-listan, som hanteras av den amerikanska federala regeringens Terrorist Screening Center (TSC).

Vid tidigare tillfällen har Air France, Air Europa och Corsair också hindrat honom från att ta flyg till Kuba, först utan motivering sedan erkände flygbolagen att passagerarlistan är kontrollerad och måste godkännas av TSA.

Calvo Ospina är förbjuden att passera genom USA:s luftrum. Han har hindrats från att använda andra flyg tidigare och i april 2009 gick det så långt att ett Air France-plan, som trafikerade linjen Paris-Mexiko, leddes om mitt under flygningen. Det då journalisten var en av passagerarna. Vid det tillfället var han på väg till Nicaragua och förhördes kort av den mexikanska polisen när planet till slut lyckades landa.

Den här gången bestämde han sig för att resa till Madrid, där han tog ett kubanskt plan. Men Cubana de Aviación måste flyga i Spanien enligt avtal med Iberia som kontrollerar passagerarlistorna. Calvo Ospina finns på listan över passagerare som ”förbjudits” att flyga i USA:s luftrum. Av denna anledning kunde han inte gå ombord.

USA har åtminstone sedan mars 2012 tvingat europeiska flygbolag att förse dem med passageraruppgifter för alla flygningar som passerar amerikanskt luftrum, under hot om att förbjuda dem från detta utrymme. Trots att klagomål om denna ensidiga åtgärd framförts till EU:s kommissionsledamot med ansvar för inrikes frågor är den nu ännu mer kränkande.

Det som är förvånande med Iberias beslut är att Cubana de Aviación-flygningen mellan Madrid och Santiago de Cuba inte ens närmade sig den flygförbudszon som Washington infört, och blir mer av ett straff och brännmärkning från den globala gendarmen som försöker sabotera varje form av utbyte med Cuba.

Enligt den video som spelades in på flygplatsen av journalisten själv, och som mexikanska tidskriften Rebelión hade tillgång till, var anledningen till resan till Kuba att leverera kopior av de dokument som avklassificerats i Frankrike om explosionen av fartyget La Coubre i Havanna i mars 1960*. Utifrån dessa har Calvo Ospina genomfört en viktig undersökning som han sammanställt i en dokumentär och i essän El enigma de La Coubre (La Coubre’s gåta). Han hade också med sig 100 exemplar av boken i syfte att göra den känd på Kuba.

Cubana de Aviación förklarade att det datasystem som används på Madrids flygplats för passagerarnas incheckning och ombordstigning kontrolleras av Iberia, som står under USA:s och TSA:s överinseende. När Calvo Ospinas personuppgifter matades in blockerade systemet därför hans tillgång till flygningen, med ordern att inte låta honom gå ombord till Kuba.

Den colombianske journalisten beklagade den ekonomiska skada som orsakats Cubana de Aviación av det omotiverade förbudet, ”men Kuba har förlorat tusentals och åter tusentals miljoner på denna blockad”, med hänvisning till den brutala politik som USA fört mot ön i mer än sex decennier.

* Det franska lastfartyget La Coubre sprängdes i Havannas hamn 4 mars 1960. Det var lastat med granater och ammunition från Belgien till Kuba, där revolutionen segrat några månader tidigare. Närmare 100 personer dödades och många skadades. Att det rörde sig om sabotage från USA var de flesta överens om, även om USA, föga överraskande, nekade.

La Coubre efter sprängningen

Dagen efter attentatet. Den kubanska statsledningen i en minnesmarsch för offren. Foto: Wikimedia

Cubadebate 240401 (ZT)

Directiva extraterritorial de Administración de EE.UU. impide libertad de movimiento al periodista Hernando Calvo Ospina

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72