Ännu en gång straffar USA en europeisk bank

USA:s obarmhärtiga och omänskliga blockad och sanktioner slår hårdare än någonsin mot kubanerna.

Gång på gång bötfäller USA banker utanför sina gränser med hisnande summor för att dessa genomför transaktioner som inte faller stormakten på läppen. Regeringarna i Europa gör inget för att skydda sina banker och företag mot USA:s extraterritoriella anspråk. De har underkastat sig Washington.

Ännu en gång straffar USA en europeisk bank

EFG International  har gått med på att betala cirka 3,7 miljoner dollar (ca 40 miljoner kronor) för att lösa anklagelser om att den schweiziska privatbanken brutit mot USA:s åtgärder mot Kuba och individer från andra svartlistade nationer, sade USA:s finansdepartement.

Mellan 2014 och 2018 påstås Zürich-baserade EFG ha behandlat 868 värdepapperstransaktioner för kunder i Kuba och för en svartlistad kinesisk medborgare, sade Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) på torsdagen.

EFG, som har cirka 40 globala dotterbolag, behandlade också fem betalningar 2023 för en annan person utomlands.

USA har ett ”omfattande ekonomiskt embargo” mot Kuba, säger Wall Street Journal, samtidigt som man erkänner att EFG är en privat bankinstitution, registrerad i ett annat land.

EFG, en privatbank med cirka 146,5 miljarder schweiziska franc, eller 165,7 miljarder dollar, i förvaltade tillgångar per den sista juni, erbjuder en rad finansiella tjänster, inklusive bank, investeringar, kapitalförvaltning och värdepappersmäkleri till institutionella kunder och privatpersoner över hela världen.

En talesperson för EFG sade i ett e-postmeddelande att företaget lämnade uppgifterna till OFAC 2017 och 2023 och att förlikningen inte skulle ha någon väsentlig inverkan på företagets finansiella rapporter, och tillade att förlikningsbeloppet ”återspeglar OFAC:s beslut att EFG:s beteende inte var allvarligt, frivilligt avslöjat och erkänner EFG:s betydande korrigerande åtgärder.”

EFG begränsade också kontona för kunder som är svartlistade enligt amerikanska sanktioner och kräver nu godkännande från sin compliance-avdelning för all kontoaktivitet för andra kunder som, även om de inte är svartlistade, utgör en förhöjd risk för sanktioner, enligt förlikningen.

Cubadebate 240319, med information från Wall Street Journal (ZT)

Bloqueo implacable y extraterritorial: Multan a banco suizo por transacciones con Cuba

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72