Kuba upprepar kravet på vapenvila och hjälpsändningar till Gaza

Gaza. Foto: Physicians for Human Rights, Israel. Creative Commons

Kuba upprepar kravet på vapenvila och hjälpsändningar till Gaza

Ambassadör Juan Antonio Quintanilla, Kubas ständiga representant i FN i Genève, hänvisade till den humanitära katastrof som Israel orsakat i Gaza under de senaste fem månaderna.

I sitt tal om rapporten om ILO:s arbete med krisen i det ockuperade palestinska territoriet, nämnde diplomaten dödandet av mer än 30 000 palestinier, förstörelsen av 70 procent av bostäderna och tvångsförflyttningen av nästan två miljoner människor.

”Ingenting kan rättfärdiga sådant barbari. Vi kräver en omedelbar och permanent vapenvila, liksom leverans av humanitärt bistånd till Gaza, utan restriktioner”, sade den kubanska representanten.

Quintanilla fördömde att den nuvarande situationen i de palestinska territorierna är följden av decennier av israelisk praxis med olaglig ockupation och kolonisering, i uppenbar kränkning av det palestinska folkets omistliga rättigheter på sitt eget territorium.

Till detta kommer den långvariga bristen på respekt för syftena och principerna i FN-stadgan och internationell lag, inklusive många FN-resolutioner.

”Kubas stöd för den palestinska saken är tydligt och oföränderligt. Vi kräver en omfattande, rättvis och varaktig lösning på konflikten som garanterar det palestinska folkets rätt till självbestämmande”, sade diplomaten.

Han upprepade Kubas förkastande av dödandet av civila och oskyldiga människor på alla sidor, oavsett etnicitet, nationalitet eller religiös tro, och fördömandet i de starkaste ordalag av dödandet av civila, särskilt kvinnor, barn och humanitära arbetare i FN-systemet.

Det förmedlade också Havannas fördömande av den urskillningslösa bombningen av befolkningen i Gaza och förstörelsen av bostäder, sjukhus och civil infrastruktur samt berövandet av vatten, elektricitet och bränsletjänster, vilket klassificeras som allvarliga kränkningar av internationell humanitär rätt.

Cubadebate 240314 (ZT)

Demanda Cuba en Ginebra cese del fuego inmediato y ayuda humanitaria para Gaza

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA OCH GAZA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72