Ännu ett miljöpris till Kuba!

Foto: Prensa Latina

Kuba vinner ännu ett prestigefyllt miljöpris

Kubas Jardines de la Reina National Park har fått det prestigefyllda Blue Park Award från Marine Conservation Institute enligt Environmental Defense Fund, the Wildlife Conservation Society och The Ocean Foundation.

Blue Parks Initiative uppmärksammar och erkänner exceptionella skyddsinsatser runt om i världen och stöder aktiviteter för att bevara dem. Kubas ”Drottningens trädgårdar nationalpark”, (Jardines de la Reina National Park) en skärgård utanför landets sydkust vid provinserna Camaguey och Ciego de Avila, är ett av de sista stora intakta marina områden som finns i Karibien. I och med priset blir det ett av 21 marina parker som visar på friska oceaner med ett omfattande marint iv.

Betraktat som föregångsmodell i regionen blev marinparken skyddat redan 1996 och är ett av Kubas största skyddade områden. Enligt Fernando Bretos, programansvarig hos Ocean Foundation, har priset till Jardines de la Reina utdelats som ett erkännande av hur väl skyddad nationalparken är och ett erkännande till Kubas arbete för att bevara miljön. Han säger: ”När det gäller biologisk mångfald anses Kuba vara det viktigaste ö-landet på Västra halvklotet. Kubas regering beslutade att göra Jardines de la Reina till nationalpark 2010 på grund av dess stora artrikedom och förekomsten av ovanliga och endemiska arter. Blue Park Award pekar särskilt på hur väl området är skyddat.”

Jardines de la Reina behandlas i en kommande dokumentär gjord av den prisbelönte kubanske skådespelaren och regissören Jorge Perugorria. Dokumentären heter helt enkelt ”Los Jardines de la Reina.”

Cuba Central Team 211210

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN – ”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

VI HAR NÅTT MÅLET PÅ 1 MILJON!

NU GÄLLER DET HUR MYCKET VI KAN ÖVERTRÄFFA FRAM TILL NYÅR

Kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba!”, är ett stöd till Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba. Ditt bidrag går oavkortat till Kubas hälsovårdssystem.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä genom svält och desperation.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0