Stor och viktig vänsterseger i Chile

Chile
Boric håller segertal. Foto: Fotografoencampana, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Viktig vänsterseger i Chile

Ännu en viktig valseger för vänstern 2021, nu i Chile. Tidigare i år har vänstern vunnit i Venezuela, Nicaragua och Honduras.

Chile, med diktatorn Pinochet, var det första land som fullt ut införde den råa nyliberalismen, ”Chicagoskolan”, med ekonomipristagaren Milton Friedman som galjonsfigur. Nyliberalismen har resulterat i omätbart lidande för de mindre bemedlade. Den var orsaken till de enorma protester som skakade Chile 2019. Nu är hoppet att den valda Konstituerande Församlingen och den nyvalde presidenten begraver nyliberalismen för gott.

Anhängare till Gabriel Boric strömmar ut på Santiagos gator efter valsegern

Vänsterkandidaten Gabriel Boric är Chiles näste president efter en övertygande seger i söndagens val, som också hade ovanligt högt valdeltagande, drygt 8 miljoner röstande.

Boric har burits fram av den enorma protestvåg som bröt ut 2019 i protest mot nyliberalismen som föddes i Chile och förhoppningsvis också begravs där. Bakom Boric finns en allians där kommunistpartiet är framträdande. Kommunistpartiets egen kandidat, Daniel Jadue, förlorade i primärvalet mellan de två huvudkandidaterna och ställde sig därefter bakom Boric. I valalliansen ”Apruebo Dignidad” (ungefär: ”Jag är för värdighet”) ingår också Frente Amplio och Chile Digno. 

När 99,79 procent av rösterna var räknade hade Boric 55,86 procent och extremhögerns, diktatur- och Pinochetanhängaren Kast 44,14 procent. Kast, son till en tysk nazist som flydde till Chile efter kriget  vann första omgången och kammade alltså hem drygt 44 procent i den avgörande omgången. Skrämmande i sig att så många är beredda att rösta på en fascist.

Boric blir den första president i landet som inte är en del av de två stora valblocken som delat på makten sedan Pinochetdiktaturens slut 1990.

Boric öppnar för samarbeten i det polariserade landet och sa i sitt första uttalande som vald president: ”Framgångar kommer att kräva breda överenskommelser…Vi bör gå framåt med ansvar vad gäller de strukturella förändringarna och utan att lämna någon utanför, växa ekonomiskt, omvandla det som för många är konsumtionsvaror till sociala rättigheter utan hänsn till plånboken och garantera lugn och säkerhet.”

I huvudstadsområdet, där det sociala upproret var som starkast och som ledde till att en konstituerande församling skapats, fick vänsterns Boric över 60 procent. Likaså i staden Valparaíso. Motsatt var förhållandet i regionen Araucania, där spänningarna mellan mapuchefolket och statens våldsapparat är som hårdast. Likaså i överklassområdet Las Condes i Santiago där Kast får 73,54 procent mot Boric 26,46. En illustration så god som någon till polariseringen och klasskillnaderna i landet.

Cubadebate med flera källor 211219 och 211220

Gabriel Boric será el próximo presidente de Chile y Kast reconoce derrota

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN – ”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

VI HAR NÅTT 1 MILJON!

NU GÄLLER DET HUR MYCKET VI KAN ÖVERTRÄFFA FRAM TILL NYÅR.

ENDAST 10 DAGAR KVAR!

Kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba!”, är ett stöd till Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä genom svält och desperation.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0