Antalet döda stiger i Peru efter kuppen

Polis mot protester i Peru
Foto: Prensa Latina

Antalet döda stiger i Peru efter kuppen – USA:s inblandning allt tydligare

Partiet Perú Libre fattade beslut på sin igår inkallade extra kongress att INTE stödja vicepresidenten som kongressen beslöt att ersätta Castillo med och istället ”ansluta sig till den folkliga kampen och rörelserna ute i landet”.

Perú Libre, som är ett revolutionärt parti som förde Castillo till makten, ville radikalisera regeringens politik för att undvika just vad som hände i tisdags. Men Castillo vände Perú Libre ryggen och satte i stället in tvivelaktiga personer på ministerierna som dessutom i flera fall hade ett korrumperat förflutet. Det gav högern förevändningar att attackera honom och skicka åklagarämbetet på Castillo, som blev föremål för eviga utredningar som lamslog hans ämbetsutövande.

Det stundar en intressant tid med konfrontationer mellan den fascistiska högern med centrum i Lima och en stor del av folket som inte erkänner kongressen som bara har stöd av fyra procent av folks sympatier, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Det existerar med andra ord ett stort politiskt tomrum som kan fyllas av en folklig kamp om det har en intelligent ledning som förmår kanalisera krisen i en progressiv riktning.

Dick Emanuelsson 221209

Alliance for Global Justice, AFGJ, rapporterar 13 december att kuppen föregicks av enorma ökningar av finansiering från USA och dess olika organ som NED, som arbetar för ”regimförändring”. 29 november meddelade Arbetsmarknadsdepartementet en summa på 12 miljoner dollar till något som kallas Solidarity Center för operationer i Peru, Brasilien och Colombia. Samtliga länder som nyligen valt progressiva regeringar.

USA:s ambassadör i Peru, Lisa Kenna, har en bakgrund från nio år i CIA, rådgivare till Trumps utrikesminister Pompeo, rådgivare till Pentagon, chef för Nationella Säkerhetsrådet för Irak och andra tjänster vid USA:s ambassader i Mellanöstern och Afrika.

AFGJ tror att vi ser en ny USA-offensiv för att infiltrera, manipulera, korrumpera och förtrycka folkliga rörelser i Latinamerika.

AFGJ 221213

Nödläge utlyses

President Dina Boluarte deklarerade i måndags natt nödläge under 60 dagar i flera provinser i Apurímac.

Repressionen från polisen mot demonstranterna, som kräver nyval, att Boluarte avgår och stängning av Kongressen, har resulterat i minst sju dödade bekräftade myndigheterna i måndags. Två av dem var minderåriga. Alla har dödats med skjutvapen. De protesterande vill se en övergångsregering och en Grundlagsförsamling.

Folkets Människorättsförsvarare (Defensoría del Pueblo) Elian Revollar säger att det ”varit väldigt sorgliga dagar med sju dödade varav två minderåriga, samtliga dödade med skjutvapen”.

Med presidentens ”nödläge” upphävs olika rättigheter garanterade i grundlagen. Det gäller bland annat rätten att resa och rätten att samlas.

Efter att Castillo avsatts av Kongressen utlyste bondeorganisationer, ursprungsfolk och andra en generalstrejk med start på tisdag. Studentorganisationen i Huancayo har informerat om att de ansluter sig till protesterna. Bonderörelsen El Frente Agrario Rural de Perú har deklarerat folklig resning med krav på Castillos frigivning, stängning av parlamentet, nyval och en ny Grundlag.

Telesur 221213 (nedkortat)

Represión policial contra manifestantes en Perú deja al menos siete asesinados

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)