Kravaller och sabotage för att attackera valresultatet i Brasilien

Bolsonaro, Brasilien
Foto: Prensa Latina

Bolsonaro försöker ogiltigförklara valet i Brasilien – kravaller som påtryckning

Den besegrade högerextrema ledaren Jair Bolsonaro gör idag ett sista försök att annullera resultatet i det brasilianska valet, som vanns av Luiz Inácio Lula da Silva.

Enligt kolumnisten Paulo Cappelli på portalen Metrópoles, begär Bolsonaros anhängare att han pressar Valdemar Costa Neto, ordförande för Liberala partiet (PL), ”en ny åtgärd som syftar till att hetta upp gatorna”.

Den före detta militären, som var PLs frontalfigur och som försökte bli omvald, förlorade i slutomröstningen den 30 oktober mot Lula, Arbetarpartiets kandidat. Enligt Capelli började Bolsonaro i det tysta ”utforma nya strategier för att förhindra Lulas tillträde”, som den 12 december godkändes av Högsta valdomstolen (TSE). Lula kommer att tillträda den 1 januari.

Enligt journalisten utövar nu Bolsonaro påtryckningar för att Costa Neto ska lämna in en stämningsansökan till domstolarna och kräva nyval, med anklagelser om valfusk. ”Mer än någon juridisk effektivitet syftar åtgärden till att elda upp gatorna och visa att man är beredd att gå till attack”, skriver han.

Den text som Bolsonaro vill att Liberala partiet ska lägga fram skulle hänvisa till artikel 14 i den federala konstitutionen, som handlar om ”folklig suveränitet” och ”allmän rösträtt”.

Och den skulle citera punkt 10, där det står: ”Valmandatet kan ifrågasättas inför valdomstolen inom 15 dagar efter det att diplomet (TSEs fastställande av valsegern) har utfärdats, när den har fått bevis för missbruk av ekonomisk makt, korruption eller bedrägeri”.

Trots påtryckningarna är Costa Neto ovillig att genomföra det som den före detta fallskärmsjägaren vill, skriver Cappelli, och ”försöker avråda Bolsonaro från att få igång någon institutionell brytning och försöker övertyga honom om att ställa upp i valet 2026”.

Ledaren för PL anser att de lade fram tillräckligt med bevis när de väckte talan om att ifrågasätta de elektroniska valurnorna på grundval av en revision som de själva beställt. Konsekvensen av detta blev att PL dömdes av TSE att betala böter på flera miljoner, eftersom det ansågs ha agerat i ond tro.

Medlemmar av Bolsonaros parti i parlamentet hävdar att presidenten inte verkar ha ”någon kompass” och att han inte tydligt kommunicerar vad han tänker göra sedan han förlorat valet.

Capelli försäkrar att presidentens son, parlamentsledamoten Flavio Bolsonaro, sagt till honom att ”en militärkupp aldrig övervägdes”.

Prensa Latina 221214 /cv

Alertan sobre acción de Bolsonaro para anular elecciones en Brasil

Bolsonaros fascistgrupper startar kravaller

Som förväntat har Bolsonaros huliganer startat kravaller för att hindra Lula da Silva från att tillträda presidentposten. I måndags försökte de storma den Federala Polisens lokaler. De lyckades tränga sig in byggnaden i centrala Brasilia. De tände också på fordon och omringade hotellet där Lula befinner sig.

Den tillträdande justitieministern säger att de som deltagit i kravallerna ska få svara för sina brott och kallade dem för ”terrorister”. Riksåklagarämbetet säger att ”demonstrationen, kriminell och anti-demokratisk, har det klara syftet att hetsa befolkningen att, genom våld och allvarliga hot, avskaffa den demokratiska rättsstaten och förhindra att presidenten och vicepresidenten kan installeras.”

Lula sade i måndags i Valmyndigheten att ”sällan har demokratin varit så hotad i landets historia.”

Telesur 221213 (nedkortat och redigerat)