Anti-kubansk terrorism bortom hat och fars

Anti-kubansk terrorism bortom hat och fars

De centrala målen för USAs nya kampanj är att bryta de diplomatiska förbindelserna mellan Kuba och Ukraina, och att stärka banden med extremhögern i den Gamla Världen.

En delegation från den så kallade Kubanska motståndsförsamlingen (Asamblea de la Resistencia Cubana) och den så kallade Hemisfäriska fronten för Ukrainas frihet vädjade nyligen från Kiev till de ”kubanska soldaterna” att ställa sig på det ”ukrainska folkets” sida.

Fake news om att trupper från vårt land deltar i stridshandlingar på den ryska sidan, väl kryddade med melodramatisk iscensättning, skapar rubriker i de viktigaste kontrarevolutionära medierna.

Om det fanns ett bedrägeripris skulle det för hans livsverk tilldelas Orlando Gutiérrez Boronat, ledare för detta entourage och talesman för bluffen.

Det är bra att komma ihåg vem den bekymrade förkämpen för det ”ukrainska folket” är: Gutiérrez Boronat är ledare för det så kallade Directorio Democrático Cubano (Kubanska demokratiska direktoratet), en av många antikubanska organisationer som finansieras av USA.

Han har också varit medlem i terroristorganisationerna Abdala, Frente de Liberación Nacional Cubano, Organización para la Liberación de Cuba och Jóvenes de la Estrella, av vilka den senare har placerat ut dussintals bomber i Miami.

Han har också kopplingar till USAs underrättelsetjänster och samordnar Hemispheric Freedom Front, en internationell högerextrem grupp som motsätter sig regeringarna i Kuba, Venezuela och Nicaragua.

Gutiérrez Boronat är en ivrig förespråkare av blockaden och har vid mer än ett tillfälle uppmanat till direkt militärt ingripande mot Kuba.

Bland hans ”förtjänstfulla och fredliga gärningar” finns att han var ansvarig för att en grupp maskerade män för några år sedan attackerade Prensa Latinas kontor i Mexico City.

Men om vi tittar i hans tjocka antikubanska dossier kommer vi att hitta många fler ”intressanta” saker som visar hur kriminell denna person är.

I maj 2002 höll den dåvarande biträdande utrikesministern John Bolton talet Beyond the Axis of Evil: Additional Threats from Weapons of Mass Destruction. Han lade då till Libyen, Syrien och Kuba till den så kallade ”ondskans axelmakter”, som enligt USA bestod av Irak, Iran och Demokratiska Folkrepubliken Korea.

Detta tjänade George W. Bushs administration, och de efterföljande, till att fabricera ett symboliskt förhållande mellan terrorism och Kuba, vilket har legat till grund för att landet lagts till på listan över länder som sponsrar terrorism.

Huvudlinjerna i denna diskurs byggde på den särskilda rapporten om Kuba och terrorkoalitionen, som offentliggjordes den 19 september 2001, en vecka efter sprängningen av World Trade Center.

Syftet var att förknippa oss med de våldsamma händelserna den 11 september genom att antyda kopplingar mellan Usama bin Ladin, ledaren för al-Qaida, och Iran, Demokratiska Folkrepubliken Korea, Syrien och Kuba.

Författaren till detta farliga svammel var Orlando Gutiérrez Boronat; texten bär åtminstone hans signatur. Dessa anklagelser utsatte det kubanska folket för allvarliga risker, vid en tidpunkt då krigets helvete rasade i olika ”mörka hörn av planeten”.

Vad söker en sådan ”framstående” högerextremist i Ukraina?

Manuset är inte alls komplicerat. De centrala målen för den nya USA-kampanjen är att bryta de diplomatiska förbindelserna mellan Kuba och Ukraina, stärka banden med extremhögern i den Gamla Världen och undergräva det politiska och samarbetsavtalet mellan ön och EU, en av landets viktigaste finansiella partner.

Dessutom, och inte mindre viktigt, försöker de dra igång en diplomatisk offensiv mot Kuba och Ryssland i FN, som en del av de aktioner de förbereder mot den kubanska presidentens närvaro i New York.

De vill förhindra att vår nations röst blir hörd, förhindra samarbete Syd-Syd och försvåra vägen till en multipolär värld. Detta är anledningen till att de är mycket oroade över toppmötet G77 plus Kina, som ska hållas i Havanna denna månad med närvaro av FNs generalsekreterare.

Kort sagt, de var tvungna att skicka sin ”stjärnoperatör” på en resa finansierad av State Department. Det finns ingen som han som utan att rodna kan stå framför kamerorna och dra underliga och falska historier mot det land där han föddes.

Raúl Antonio Capote, Granma 230904 / cv

Terroristas anticubanos, más allá del odio y de la farsa