Regeringsskifte förbereds i Guatemala

Guatemala
Guatemalas avgående resp. tillträdande president. Foton: CC, Wikimedia

Regeringsskifte förbereds i Guatemala

Guatemalas avgående president Alejandro Giammattei och den tillträdande (14 januari 2024) presidenten, Bernardo Arévalo, kommer idag att inleda processen med överlämnande till den nya regering.

Båda personerna och deras team kommer att försöka slå fast tidsplanen och de prioriterade frågorna, trots den rådande oron över manövrer för att avlägsna det vinnande partiet Semilla från det politiska spelet.

Först rapporterade utrikesminister Mario Búcaro att övergången av de valda myndigheterna för mandatperioden 2024–2028 skulle inledas den 11 september. Men efter att valresultatet bekräftats av Högsta valdomstolen (TSE), tidigarelade statschefen sin inbjudan till Arévalo och hans vice, Karin Herrera, till idag måndag kl. 14:00 lokal tid.

Detta kommer att göra det möjligt för de nya myndigheterna att ta itu med de uppgifter som ligger framför dem från dag ett och undvika stagnation i den offentliga förvaltningen, för guatemalanernas bästa, sade Giammattei.

Därmed möjliggörs en ordnad, öppen och framför allt effektiv regeringsövergång, sade han, just när nationella och internationella organisationer fördömt försöken att genomföra en teknisk kupp mot demokratin.

Strax innan TSEs tillkännagivande på måndagen följde dess registrator Ramiro Muñoz en domares beslut att upphäva Semillas juridiska status, ett parti som beskrivs som progressivt.

Kongressens styrelse ökade på spänningen i onsdags genom att förklara Semillas fem parlamentariker som oberoende, baserat på ett brev som de mottagit från åklagarmyndigheten.

Händelsernas allvar fick Arévalo att själv fördöma en pågående statskupp av en grupp politiker och tjänstemän som vägrar att acceptera valresultatet.

”Dessa handlingar utgör en statskupp som främjas av de institutioner som ska garantera rättvisa i vårt land”, betonade han.

Arévalo uppmanade Guatemalas folk, civilsamhället, affärsmän och arbetare, folkrörelser, kyrkor, ursprungsbefolkningar och studenter att ansluta sig till försvaret av en obegränsad respekt för folkviljan.

Hundratals medborgare marscherade i lördags till Nationella kulturpalatset (säte för Guatemalas regering) för att bland annat kräva riksåklagare Consuelo Porras avgång.

Prensa Latina 230904 / cv

Equipos de gobierno comenzarán proceso de transición en Guatemala

Se även tidigare artiklar om Guatemala:
Högerkupp pågår mot Guatemalas nyvalde president!

Guatemala tar ett steg åt vänster