Colombia: Kuppförsök • Fredssamtal • Drogkonferens

Colombia
Gustavo Petro vid ceremoni för överlämnande av mark. Foto: Erick Sánchez / Presidencia

Petro varnar de som ”drömmer om att störta regeringen”

Colombias president, Gustavo Petro, varnade återigen för oppositionens påstådda planer på att störta honom, fast denna gång sa han att ”stora spanska affärsmän” låg bakom kuppförsöket.

Varningarna till dem som motsätter sig att han fullföljer sitt mandat gjordes under en ceremoni för att överlämna mark till 272 familjer som var offer för konflikten och undertecknare av fredsavtalen i kommunen El Carmen de Bolívar, i departementet Bolívar.

”Offren måste också få upprättelse”, sade han i byn El Salado där det som anses vara den största massakern som begåtts av paramilitärer i landet ägde rum år 2000. Vid det tillfället mördades minst 100 personer på ett blodigt sätt, under tortyr, våldtäkt och förstörelse av deras hem och företag.

Tänk inte ens tanken”
”Det finns de som drömmer om att störta regeringen, de samlar in pengar från några stora spanska affärsmän, de åker till Spanien för att se hur regeringen ska störtas”, sade han, utan att specificera vilka politiska och ekonomiska grupper han syftade på.

”Tänk inte ens tanken, för då skulle ni inleda en ny era av våld. Jag kommer att säga till dem: Var inte dumma! Detta har redan gjorts flera gånger i Colombias historia och vi vet hur det går.”

Petro hävdade att ”det finns ett enklare sätt” och ”mycket mer intelligent” – fördelningen av mark och ”att bygga upp eget kapital”. ”Det är vad det nationella avtalet handlar om”, att ”göra fred till verklighet och avsluta fasen av upprorskrig mot staten”, sade Petro.

I samma anda tillade han: ”Bönderna vet vad de måste göra, ungdomarna vet vad de måste göra, det arbetande folket vet vad de måste göra, även om jag inte fortsätter att existera.”

RT 230831 / cv (nedkortat)

”¡No sean brutos!”: La advertencia de Petro a quienes ”sueñan con tumbar el Gobierno”

 

Foto: El Tiempo/Colprensa (Thot)

Colombias regering och ELN avslutar fjärde rundan fredssamtal

Den colombianska regeringen och Nationella befrielsearmén (ELN) avslutade i Venezuela den fjärde rundan fredssamtal, med vilka de söker en förhandlingslösning på den interna konflikten. Denna fas i dialogen inleddes den 14 augusti, och parterna var klart övertygade om vikten av att samhället deltar i denna process, och om förändringarna som en grund för fred och ett nationellt avtal. Den femte rundan kommer efter ett uppehåll på två månader att hållas i Mexiko, där även den andra ägde rum. Den första hölls i Caracas och den tredje på Kuba.

Prensa Latina/Granma 230906 /cv

 

Latinamerikansk och karibisk konferens om droger

Representanter från mer än 15 länder kommer att delta i den latinamerikanska och karibiska konferensen om droger: ”För liv, fred och utveckling”, som utlysts av Colombias regering som svar på president Gustavo Petros efterlysning av innovativa förslag för att ta itu med den verklighet som regionens folk har på grund av det globala narkotikaproblemet.

Internationella organisationer, medlemmar av civilsamhället och experter på området kommer också att delta för att hitta verkliga lösningar på problemet och prioritera människor, miljöskydd, respekt för mänskliga rättigheter och folkets välbefinnande.

Likaså vill man främja en dialog om den traditionella användningen av kokabladet i dess naturliga form, samt främjande av mänskliga rättigheter, folkhälsa, social rättvisa och respekt för miljön.

”Vi hoppas att denna konferens kommer att fastställa en färdplan för en ny analys av den globala narkotikapolitiken och att en arbetsgrupp kan bildas som senare leder oss till att hålla ett toppmöte för att ta itu med denna utmaning som har skapat miljoner offer runt om i världen”, sade Elizabeth Taylor, biträdande minister för multilaterala frågor.

Konferensen blir i två faser: den första med mellanstatliga möten. Den andra ett tematiskt forum med fyra paneler för dialog med civilsamhället. Förhoppningen är att detta skall bli inledningen till en regional process med dialog och deltagande utifrån principen om gemensamt och delat ansvar, och att det skall bli ett exempel för det internationella samfundet med en ny vision som sätter liv, fred och utveckling före krig.

Några av de deltagande länderna är Argentina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Kuba, Dominikanska republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela, samt en grupp observatörsländer. Slutsatserna från mötet kommer att presenteras av Colombias president, Gustavo Petro, och Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador.

Prensa Latina 230906 / cv (nedkortat)

Más de 15 países en cita sobre drogas en Colombia