Högerkupp pågår mot Guatemalas nyvalde president!

Guatemalas nyvalde president
Bernardo Arévalo. Foto: Javier Arango, CC BY-SA 4.0

Ny högerkupp. Nu mot Guatemalas president.

Guatemalas nyvalde president, som ska tillträda sin post i januari 2024, utsätts nu för en juridisk högerkupp, något som blivit vanligt i Latinamerika för att bli av med progressiva politiska ledare. Hans parti har olagligförklarats. Högern har ytterst svårt att erkänna valnederlag, vilket visar sig ännu en gång. 

Sedan den progressive Bernardo Arévalo nyligen överraskande vann presidentvalet i Guatemala har den korrupta inhemska eliten fått kalla fötter. De fruktar Arévalos löften om att bekämpa korruption och olagligheter. Guatemalas överklass har mördat och härskat obehindrat sedan den USA-stödda kuppen 1954. (Den som radikaliserade den unge Che Guevara som då befann sig i landet). Nu vill de traditionella maktgrupperna med alla medel hindra Arévalo från att tillträda den presidentpost han vunnit i valen. Troligen kan endast massiv folklig mobilisering hindra högern från ännu en statskupp. Arévelo kan närmast betecknas som socialdemokrat. Men det är ett långt steg från raden av korrupta högerpolitiker som landet plågats av i årtionden. (ZT)

 

Den tillträdande presidenten i Guatemala, Bernardo Arévalo hävdar att olagligförklaringen av hans parti är ogiltigt. Han avvisade på måndagen beslutet från medborgarregistret vid Högsta valdomstolen (TSE) att tillfälligt upphäva den juridiska statusen för Movimiento Semilla (Frörörelsen).

Arévalo säger att det är ett olagligt beslut i den rättsliga förföljelse som leds av åklagarmyndigheten och domaren Fredy Orellana. För Bernardo Arévalo har avstängningen av hans politiska grupp ”ingen giltighet” eftersom det enligt vallagen endast är Högsta valdomstolen som kan besluta om avstängning av en politisk rörelse. Reaktionen från Bernardo Arévalo och hans vice ordförande, Karin Herrera, kom efter beslutet från TSE:s medborgarregister att tillfälligt upphäva hans parti på begäran av domare Orellana.

Movimiento Semillas juridiska avdelning kommer att på tisdag lämna in en överklagan. Begäran om avstängning av partiet hade förlängts sedan den 12 juli på grund av ett påstått fall av falska signaturer som hade begåtts under bildandet av partiet 2018, och som undersöktes av åklagare med stöd  av USA:s utrikesdepartement.

”Ingenting kan juridiskt hindra oss från att tillträda den 14 januari 2024, vilket fastställs i konstitutionen”, sade Arévalo de León.

Under de närmaste dagarna måste Högsta valdomstolen ta ställning till suspenderingen för att avgöra om den ska ratificeras eller förlora sin giltighet.

För mer om Arévalo och valet i Guatemala, se https://svensk-kubanska.se/guatemala-tar-ett-steg-at-vanster/

Telesur 230829 (ZT)

Bernardo Arévalo rechaza suspensión de su partido en Guatemala

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72