Guatemala tar ett steg åt vänster

Bernardo Arévalo de León , Guatemalas president från 2024. Foto: Wikimedia

Guatemala tar ett steg åt vänster

Söndagens val i Ecuador går till en andra valomgång i oktober.

Center-vänstern vann en övertygande seger i Guatemala i den andra valomgången. 

Ecuador: Enligt preliminära siffror har vänsterkandidaten Luisa González, från Rafael Correas parti Medborgarrevolutionen, fått 33 procent av rösterna. Hon följdes av den rike affärsmannen, högerkandidaten Noboa som fick 24. Hade det skiljt ytterligare en procent hade González vunnit i första omgången i söndags. 

Guatemala: Den i Uruguay födde Bernardo Arévalo de León från mitten-vänsterrörelsen Semilla (Frö), en sociolog med en doktorsexamen i filosofi och även son till en tidigare statschef, kommer att bli Guatemalas nästa president efter söndagens jordskredsseger över den tidigare första damen Sandra Torres Casanova från [högerpartiet] National Unity of Hope (UNE)

Arévalo de León kommer att sväras in den 14 januari för en fyraårsperiod och ersätter den sittande Alejandro Giammattei. Med 99,8% av rösterna räknade fick Arévalo 58,04% av dem mot Torres Casanovas 37,2%. Omkring 9,4 miljoner guatemalaner var registrerade som röstberättigade.

Söndagens val var det mest kontroversiella valet i Guatemala sedan 1986, på grund av den höga graden av juridiska åtgärder och ingripandet från riksåklagarämbetet, som leds av åklagare som sanktionerats för korruption av USA:s utrikesdepartement. De juridiska processerna har sedan 12 juli gått ut på att hindra Arévalo och hans parti från att ställa upp i andra valomgången. Guatemalas åklagarmyndighet anklagade Arévalo de Leóns parti för ett påstått fall av falska underskrifter i samband med att partiet bildades 2018. I torsdags försäkrade den ansvarige åklagaren, Rafael Curruchiche, att han kunde utfärda arresteringsorder och framställningar om förundersökning mot det vinnande partiet Semillas kandidater.

Arévalos seger försätter den politiska klassen, som under lång tid åtnjutit straffrihet, liksom medlemmar av eliten och deras allierade inom korruption och organiserad brottslighet, i ett tillstånd av högsta beredskap, rapporterades det.

Bernardos far, Juan José Arévalo Bermejo styrde Guatemala från 1945 till 1951, efter revolutionen som störtade general Jorge Ubico. Efter att Jacobo Árbenz regering fallit 1958 tvingades Juan José Arévalo gå i exil i Uruguay, där Bernardo föddes, och återvände till Guatemala på 1970-talet med hela sin familj. [Jacobo Árbenz störtades av USA för att inte de stora jordegendomarna och bananplantagerna skulle glida ur United Fruits kontroll].

Ett decennium senare började Bernardo på utrikesministeriet där han inledde en karriär som diplomat som ledde till att han blev vice minister mellan 1994 och 1995, samt ambassadör i Spanien. Efter sitt diplomatiska arbete arbetade han i organisationer på olika kontinenter och var rådgivare i olika frågor vid Förenta nationerna, institut och universitet i USA.

Som politiker var Arévalo en del av den rörelse som 2015 ledde protester för att kräva att Guatemalas dåvarande president Otto Pérez Molina skulle avgå, en händelse som tillsammans ledde till bildandet av partiet Movimiento Semilla, med en socialdemokratisk, miljöinriktad och progressiv ideologi.

Arévalo valdes in i kongressen där han bland annat har engagerat sig i frågor som rör utrikesfrågor, mänskliga rättigheter och säkerhet. Bernardo Arévalo har fokuserat sitt budskap på behovet av att bekämpa korruptionen i sitt land genom att skapa ett nationellt antikorruptionssystem. Han avser att ta itu med säkerhetsproblemet i Guatemala genom att stärka den nationella civilpolisen och kontrollen av fängelser, utöver att skapa sysselsättning genom offentliga arbeten. Arévalo de León sade också att han kommer att följa sin fars riktlinjer.

Sittande presidenten Giammattei gratulerade vinnaren på X, tidigare känt som Twitter, och uppmanade honom att påbörja en ordnad övergång dagen efter att resultaten har bekräftats.

Lyckoönskningar har kommit från bland andra Venezuela, Mexiko, El Salvador och Honduras. Inte minst de tre sistnämnda, grannländer till Guatemala, är viktiga för en progressiv utveckling i regionen.

Mercopress, Uruguay, med flera källor 230821 (ZT)

Uruguayan-born Bernardo Arévalo de León wins Guatemalan elections

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72