Anti-kubanska extremister trakasserar kubansk musikgrupp i Spanien

Kubanska musiker tar avstånd från trakasserier av duon Buena Fe  i Spanien

Det kubanska musikinstitutet (ICM) fördömde i dag trakasserierna i Spanien mot duon Buena Fe och påtryckningar på ägarna till de ställen där konserter var planerade på deras turné i landet.

Vid en presskonferens på ICMs huvudkontor i Havanna klargjorde dess ordförande Indira Fajardo att dylika handlingar är en del av försöken att utomlands blockera representanter för kubansk kultur och artister som bor på Kuba.

Hon påpekade att vissa medier rapporterade om Buena Fes konsert i Galileo Galilei i Madrid.

”Det bör understrykas att det var en utmärkt konsert som varade i två timmar, där det förekom en provokation och som framkallade en negativ reaktion från publiken som var där för att njuta av konserten”, förklarade hon.

Hon sade att det som hände är en direkt följd av den kampanj av förtal, medieangrepp och demonisering av kubanska artister som iscensattes innan konserterna ägde rum.

”Detta framgår av inlägg på sociala medier av de hatare som uppmanade till bojkott av föreställningarna och att kasta avföring på artisterna”, kommenterade hon.

Hon påpekade att på gruppens egna konton på sociala medier har man fördömt trakasserierna och medias mobbning av arrangörerna och ägarna av konsertlokalerna, vilket ledde till att föreställningarna i Salamanca och Zamora avbokades.

Fajardo fördömde å de kubanska musikernas vägnar de övergrepp och misshandel som Buena Fe ostraffat utsätts för av provokatörer, vars diskurs förstärks av kontrarevolutionära plattformar och sociala medier, finansierade av USAs federala organ som ägnar sig åt att ljuga om vad som hänt, sa hon.

”Allt detta är resultatet av ett hatiskt prat som måste få ett svar från den allmänna opinionen. Det är en strategi för bojkott och medial lynchning av kubanska konstnärer som är bosatta på Kuba”, säger ICMs uttalande.

”Vi förkastar denna typ av attityd mot dem som har beslutat att stödja kubansk musik”, sade tjänstemannen från det kubanska kulturministeriet.

Hon hänvisade också till de påtryckningar som utövas mot allmänheten och lokala programföretag som, ibland utan stora ekonomiska resurser, upprätthåller viljan och engagemanget att främja kubansk musik utomlands.

Detta angrepp får inte tystas ner eftersom det är ett direkt angrepp på den kubanska musiken, sade hon.

Hon påminde om att andra artister som är bosatta i Kuba har attackerats och skadats av dessa uppmaningar till bojkott och lynchning i Miami, såsom Los Van Van, Haila, Alexander Abreu, Pedrito Calvo, Paulito FG, bland andra. Nu tillåter det kultiverade och civiliserade Europa att detta sker helt ostraffat, kritiserade ordföranden för det kubanska musikinstitutet.

Prensa Latina 230518 /cv

Músicos de Cuba repudian acoso a dúo Buena Fe en España

 

Ett av många inlägg på Facebook:

Den musikaliska duon Buena Fe:s avtryck och kulturella bidrag.

Sedan starten 1999 har den kubanska musikduon Buena Fe utmärkt sig för sitt sociala engagemang och sin musik som speglar verkligheten i landet och i världen. Med sina djupa texter och sin unika stil har Buena Fe etablerat sig som en av de viktigaste grupperna inom den samtida kubanska musiken.

Buena Fe har visat ett starkt socialt och musikaliskt engagemang under hela sin karriär. Deras låtar handlar om frågor som social rättvisa, jämlikhet, kärlek, fred och frihet och speglar verkligheten i det kubanska och latinamerikanska samhället. Buena Fe:s musik är en uppmaning till eftertanke och handling och har inspirerat många människor att kämpa för en bättre värld.

Buena Fe:s arbete har erkänts med många nationella och internationella priser och utmärkelser. De har vunnit flera Cubadisco-priser, det främsta erkännandet av den kubanska musikindustrin, och har nominerats till Latin Grammy Awards vid flera tillfällen. Dessutom har de för sitt sociala engagemang och sitt bidrag till den kubanska kulturen fått utmärkelsen Félix Varela-orden av första graden, den högsta som delas ut av Republiken Kubas statsråd.

Buena Fe har lämnat ett kulturellt avtryck på Kuba och i världen. Deras musik har lyssnats på och beundrats av människor i alla åldrar och nationaliteter och har prisats för sin konstnärliga kvalitet och sitt sociala engagemang. Buena Fe har varit en ambassadör för den kubanska och latinamerikanska kulturen, och deras musikaliska arv kommer att fortsätta att vara en källa till inspiration och reflektion för kommande generationer.

#MiraCuba 230518