Är Kuba ett säkert turistland?

Havanna. Foto: Yoeztudioz (CC BY-SA 4.0 Deed)

Är Kuba ett säkert turistland?

En tidningsrubrik som försöker påverka folk till att inte resa till Kuba: ”Kuba genomgår en period av våld som inkluderar mord, överfall och rån.” Är ön inte längre detta säkra land där man lugnt kan promenera var som helst dag och natt? Oj, det var visst ”Marti Noticias”, ett av USA-regeringens propagandamedier mot Kuba, som publicerade påståendet.

Sant är att den allvarliga ekonomiska krisen medfört ökad brottslighet. Men sant är också att Kuba också fortsatt är en lugn och säker plats. Om vi jämför med platsen där dessa alarmerande lögner om Kuba smids, Miami, kan vi se på några händelser helt nyligen: En skjutning på ett diskotek som resulterade i en död och två skadade. Och en skottväxling mellan två grupper som medförde nio skadade. I mars införde myndigheterna i Miami Beach utegångsförbud på natten på grund av allt våld. Hittills i år har USA haft 276 stora skjutningar. I minst 23 av dem har fyra eller fler personer dödats.

Låt oss fortsätta i USA där Arbetsmarknadsdepartementet har bötfällt 62 McDonalds hamburgerier där 300 minderåriga arbetade, bland dem några barn under tio års ålder. Men böterna är inte på grund av barnarbete, som är legalt i USA, utan för att McDonalds inte uppfyllt lagstiftningen. I delstaten Iowa till exempel, kan arbetsdagen vara upp till sex timmar för barn under 14 år. Och kom ihåg; USA är det enda land i världen som inte ratificerat FN:s Barnkonvention. Men de vill läxa upp oss andra.

Får vi tillbaka den spanska inkvisitionen? Tre komiker vid katalanska TV har åtalats på grund av en parodi om Jungfrun från Rocio. Ännu en gång har den ultrakatolska gruppen ”Kristna advokater” lyckats ställa den konstnärliga friheten inför rätta. Även om komikerna till slut frikändes har de redan straffats med stora utgifter för försvaret, resor och bekymmer. Allt för att påtvingas självcensur. Men glöm inte vad medierna påstår: där det inte finns konstnärlig frihet är förstås Kuba. Ett land där artister som uttalat sig mot regeringen kan hålla konserter på festivaler och statliga scener. Samtidigt som i ”frihetens land” i Miami och Madrid den anti-kubanska maffian i ”Patria y Vida” genom hot mot arrangörerna lyckas stoppa kubanska artister som Buena Fe, som vägrar ansluta sig till deras budskap.

8 maj i Barcelona kom myndigheterna för att vräka en person och  hittar istället dennes lik. Han hade begått självmord inför hotet om vräkning. I Valencia kastar sig en man 9 maj ut i tomheten från sin lägenhet när han ska vräkas. I nyheterna används ord som ”tragedi” och ”drama”. Tänk om det hänt i Kuba? Då hade de orden ersatts med ”regim” och ”system”.

Byggnader har nyligen rasat i Iowa, USA och Marseille, Frankrike. Drygt ett tiotal personer omkom. I Paris rasade en balkong och två äldre personer skadades. I Guyana dog drygt 20 barn i en brand i en skola. I Indien dog fler än 300 personer i en tågolycka. Tänk om bara någon av dessa händelser inträffat i Kuba. Störtfloden av berättelser från medier som finansieras av Washington och Miami som skulle förmedla bilden av ett land i ruiner, vars regering lägger pengar på att bygga hotell istället för att reparera balkonger och järnvägar.

Den huvudsakliga metoden för manipulation av nyheter under protesterna i Kuba i juli 2021 var att framställa stora demonstrationer till stöd för revolutionen som ”regeringsfientliga”. Klippen visar i själva verket foton med personer som stöder revolutionen och Kubas regering, medan medierna påstår det rakt motsatta. En teknik i imperialistisk stil. För några dagar sedan visade ”Voice of America”, propagandaorgan för Vita Huset, personer som levde på gatan i Iran. Men… fotot visade sig vara från Portland, Oregon.

Att Ecuadors president Guillermo Lasso, bankman åtalad för korruption, stänger Kongressen och regerar med dekret? Det blir varken skandal eller mediedrev. Att Perus president Pedro Castillo, en lärare från landsbygden och till vänster i politiken, gör detsamma för att bemöta en konspiration? De sätter honom i fängelse och anklagar honom för statskupp. Den som ersätter honom slår ner protesterna med fler än 60 dödade som följd. Militär från USA tillåts komma in i landet. Är mönstret uppenbart?

Det har gått ett år sedan USA:s författningsdomstol upphävde rätten till abort och tillät delstaterna bestämma över aborträtten. 19 delstater har redan upphävt den. Och de fortsätter att läxa upp Kuba, där sexuella rättigheter och rätten till sexuell reproduktion slagits fast sedan mer än 60 år.

I sin senaste offensiv mot Gaza dödade Israels armé 25 palestinier, bland dem 6 minderåriga. I april bröt sig den israeliska krigsmakten, mitt under Ramadan, med våld in i Al-Aqsa moskén. Förra veckan demolerade de flera palestinska bostäder i Jeriko och Betlehem. Men det vi får läsa är att de mänskliga rättigheterna och religionsfriheten kränks…i Kuba!

Till sist: för första gången ställs en expresident i USA inför rätta, Donald Trump. För att han försökt strypa ett land ekonomiskt? För att ha främjat statskupper? För något krig? Nej. För att ha mutat och köpt tystnad av en porrstjärna. Världen går framåt!

Cubainformacion 230607 (med utförliga källhänvisningar i originalet) ZT

¿Sigue siendo Cuba un país seguro? (+Italiano)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72