Årsdag av mordet på Fabio Di Celmo

Fabio Di Celmos far Giustino med porträtt på sonen. Foto: Cubadebate arkiv

Årsdag av mordet på Fabio Di Celmo

Fabio Di Celmo

Föreningen Italien-Kuba uppmärksammade i söndags Fabio Di Celmo, den unge italienare som mördades för 25 år sedan i ett terroristattentat i Kuba.

Föreningen i Ligurien genomförde en känslomässig hågkomst i kyrkogården Genua – Aranzano, där Fabios kvarlevor vilar. Han dog i Havanna 4 september 1997, då han var 32 år. Orsaken var en bomb som detonerade i Hotel Copacabana.

I en kommuniké från italienarna i söndags påmindes om att den skyldige bakom attentatet var kontrarevolutionären Luis Posada Carriles, som erkände sitt brott. Han blev aldrig ställd inför rätta, utan dog härom året av ålder, in i det sista skyddad av USA:s regering.

Den som utförde attentatet på plats, den inhyrde salvadoranen Raul Cruz Leon, greps. Han avslöjade sina band till Posada Carriles som deklarerade att ”jag tar fullt ansvar för vilken handling som helst på kubansk mark mot regimen i Havanna.”

Terroristen Carriles, som varit agent för CIA, anklagades dessutom av både Kuba och Venezuela för andra grova brott. Bland dem sprängningen 1976 av ett civilt kubanskt passagerarflygplan då alla 73 ombord omkom.

2007 godkände Italiens parlament ett beslut att ”energiskt arbeta för kravet att USA utlämnar terroristen till Italien” för att stå till svars för Di Celmos död. Men Washington vägrade.

[Mordet på Di Celmo och sprängningen av det kubanska planet är bara två av många terrorattentat från USA mot Kuba. Men det är Kuba som är på USA:s lista över länder som stöder terrorism!]

Fabio di Celmos far flyttade till Kuba efter attentatet. En restaurang i Vedado, Havanna, är uppkallad efter Fabio.

Cubadebate 220904

Rinden tributo en Italia a Fabio Di Celmo a 25 años de su asesinato

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72