Pinochets grundlag kvar i Chile

En journalist som bevakar Mapuchefolkets protester misshandlas av karabinjärer. Foto: Felipe Durán.

Chile säger nej till ny Grundlag. Pinochets Grundlag kvar.

Folkomröstningen om en ny grundlag i Chile i söndags röstades ner med stor majoritet. När så gott som alla röster räknats hade nejsidan fått närmare 62 procent och jasidan drygt 38, 7 882 962 respektive 4 860 093 röster.Chiles president Gabriel Boric lovar att försöka få fram en tidsplan för en ny konstituerande församling.  Den ska ta hänsyn till söndagens ”nej” och komma med ett förslag som får brett stöd, enligt Boric.

Han erkände att det finns ett latent missnöje som inte kan ignoreras. ”Vi vet att det i vårt land finns orättvisa och ojämlikhet”. Han nämnde också militariseringen i södra Chile och ”våld i söder” utan att nämna motståndet från Mapuchefolket och den chilenska militärens förtryck av dessa.

Ökade levnadsomkostnader, brist på bostäder, återaktivering av ekonomin, kvaliteten på undervisningen, de låga pensionerna var andra områden som Boric berörde och som kräver kraftfull handling från regeringen. Men han tillmötesgick inte kraven på att släppa de politiska fångarna som greps i samband med upproret 2019. Inte heller sa han något om kravet på att straffa de karabinjärer från Chiles våldsmakt som uttryckligen pekats ut av organisationer och medborgare för det våld som de utövade mot demonstranter med dödsfall, utskjutna ögon, misshandel och våldtäkter som följd.

Telesur 220904 (redigerat och nedkortat)

Presidente de Chile propone nuevo itinerario constituyente

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)