Årsdagen av sprängningen av Cubana Airlines Flight 455

Moraima Secada, skivomslag

Årsdagen av sprängningen av Cubana Airlines Flight 455

Den 6:e oktober är årsdagen av sprängningen av ett kubanskt passagerarflygplan. Ett fruktansvärt brott där de skyldiga aldrig ställdes inför rätta. 

Lazaro Serrano var ljuvligt grann med ett leende som gav honom smilgropar. Vid 32 års ålder hanterade han två jobb: en som flygsteward på Cubana Airlines som betalade hans räkningar. Men det var hans karriär som låtskrivare och sångare som tog det mesta av hans vakna tid i anspråk.

På scenen på Havannas berömda nattklubb Tropicana var Serrano känd som Channy Chelacy. Även om han ännu inte var en berömd sångare var han väl känd i musikaliska kretsar. Han hade skrivit sånger och arrangemang för Cuarteto d´Aida, den hetaste tjejgruppen i kubansk historia. Hans flickvän var Moraima Secada, med den silkeslena rösten i Cuarteto d´Aida. De andra rösterna i kvartetten var Moraimas syster Haydée, den bländande Elena Burke och Omara Portuondo, den begåvade bolerosångerskan som skulle få en häpnadsväckande comeback med Buena Vista Social Club. De fyra stjärnorna hade solokarriärer men fortsatte att sjunga tillsammans på begäran av publiken och utsålda hus.

Moraima Secada, skivomslag

6 oktober 1976 arbetade Serrano för Cubana Airlines. Han var ivrig att komma tillbaka till Havanna för att arbeta med sin nya show tillsammans med Moraima. Också hans förestående bröllop stod för dörren, en händelse som Moraima hade utropat som årets fest.

Cubana flight 455 lämnade Guyana 10:57. Första mellanlandningen var Trinidad och sedan Barbados med destination Kingston, Jamaica, för att fortsätta till Havanna på kvällen. I Trinidad gick de 24 medlemmarna i Kubas landslag i fäktning ombord. Runt deras halsar dinglade guld- och silvermedaljer som de vunnit vid ungdomsmästerskapen i fäktning i Caracas. Även om de var utmattade så var gruppen, många av dem tonåringar, upprymda. De hade firat med dans hela natten till musik av Los Van Van, Kubas veteran rock ´n´roll band som råkade vara i Venezuela och spela.

Laget hade flugit med Pan Am från Caracas som anlänt åtta timmar tidigare. De första två mellanlandningarna var händelselösa. Men bara åtta minuter efter take-off från Barbados exploderade en bomb i flygplanets bakre delar, nära toaletterna. ”Vi har en explosion ombord”, rapporterade planets pilot Wilfredo Pérez till kontrolltornet 1:24. ”Vi går ner snabbt. Vi har eld ombord.” Därefter hördes en andra, öronbedövande explosion. Några minuter senare såg skräckslagna badgäster vid Paradise Hotel hur DC-8:an dök rakt ner i havet med nosen före.

Alla 73 passagerarna och besättningen dödades: 57 kubaner, sex tonåriga utbytesstudenter från Guyana, en ung guyanesisk familj på fem personer och fem nordkoreaner.

Moraima Secadas skivor fortsatte att sälja. Men hon återhämtade sig aldrig från fästmannens död. Den fantastiska sångerskan sjönk ner i depression och sprit. Hon dog tio år senare. ”Hennes lever tog slut”, sa hennes vän Rosario Moreno, ”men i själva verket var det hennes hjärta.”

Källa: Ann Louise Bardach; Without Fidel: A Death Foretold in Miami, Havana and Washington. Citerat av Daniel Polivka på FB 221006

Ansvariga för dådet var CIA-agenterna Posada Carriles och Orlando Bosch. Dessa stod bakom många blodiga terroristattentat och skröt med dem. De skyddades av USA, sågs som hjältar av många Miamikubaner och dog av ålderdom i Miami. Staden med världens största koncentration av terrorister än idag.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72