Åter riktas brutal terror mot Kuba

Åter riktas brutal terror mot Kuba

Ett av de stora hindren för Kubas kontakter med omvärlden är inkluderandet av ön på USAs godtyckliga lista över länder som stormakten påstår stöder terrorism. Några belägg ges inte, och alla vet att det är lögn. Det är politiska hänsyn och pengar från Kubalobbyn som styr. Det som är sant är att Kuba under årens lopp utsatts för hundratals terroristattacker som alla har sin utgångspunkt i USA. Och nu är det tydligen dags igen. Kuba attackeras.

När USA:s regering inledde sitt s k ”Globala krig mot terrorismen” efter al-Qaida-attackerna den 11 september 2001, hade USA-ledda terrorattacker mot Kuba redan pågått i över 40 år.

De omfattade: militär invasion (1961), CIA-sponsrade kontrarevolutionära paramilitärer på landsbygden (1960-talet), ett fullsatt civilt kubanskt flygplan som sprängdes av USA-agenter (1976), attacker mot kuststäder och fiskebåtar, biologisk krigföring, hundratals mord på Kuba och utomlands, sabotage och bombningar av hotell och turistanläggningar (1997).

Med det nya seklet verkade dock våld och terror vara på semester. De kubanska medierna och internationella medier rapporterade lite eller ingenting om USA-baserade terrorattacker.

Den 17 december 2023 släppte Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez ett uttalande där han återknöt till det våldsamma förflutna. Han insisterade på att ”USA:s regering är mycket medveten om den kubanska regeringens officiella, offentliga och upprepade fördömanden av den hjälp, det skydd och den tolerans som förespråkare och förövare av terroristhandlingar mot Kuba åtnjuter i USA.”

Han tillade: ”Nyligen har Kubas inrikesministerium rapporterat om upplösningen av destabiliseringsplaner som utvecklats i USA av terrorister av kubanskt ursprung. Det skedde genom en säkerhetsoperation som ledde till gripandet av flera personer knutna till denna konspiration.”

Rodríguez uttalande följde på en rapport som publicerades i kommunistpartiets tidning Granma den 9 december 2023. En person bosatt i Florida, som färdades på en vattenskoter, kom i land nära Matanzas på Kubas norra kust i slutet av 2023; med pistoler, ammunition och reservmagasin begav sig personen till Cienfuegos, hans ursprungsprovins, där han arresterades.

Den icke namngivna mannen ”kontaktade flera personer för att rekrytera dem”. Han påstods ha kopplingar i södra Florida till ”terrorister som offentligt främjar våldshandlingar mot Kuba … och som har fått militär träning med vapen, har den fysiska utrustningen … och andra resurser för att genomföra sina planer.”

Granma uppgav att ”terroristerna, med sina planer på handlingar som syftar till att undergräva den inre ordningen; de koncentrerade sig på att främja våld för att orsaka smärta, lidande och död.”

Dessa ”anstiftare av hat och död … förekommer på Kubas Nationella Lista ….”

Listan publicerades första gången den 7 december 2023 i Kubas Officiella Tidning som Resolution 19/2023. Den namnger 61 individer och 19 terroristorganisationer, alla baserade i USA, de flesta av dem i södra Florida. Ett av namnen på listan tillhör vattenskoterföraren.

En rapport den 4 januari 2024 från den mexikanske journalisten Beto Rodríguez diskuterar inrikesministeriets ”Nationella lista över personer och enheter … som är associerade med terrorism mot Kuba”. Sedan 1999 har de ”planerat, utfört och planerat handlingar av extremt våld” på kubanskt territorium. Enligt Beto Rodríguez avslöjade brottsutredningar på Kuba att några av de listade personerna riktade in sig på ”statliga institutioner och turistanläggningar och utförde sabotage, olagliga intrång, människohandel och förberedelser för krig”. De ”gjorde upp planer för att mörda revolutionens ledare.”

Han rapporterade också att den arresterade vattenskoterföraren ”hade för avsikt att rekrytera kubaner för att bränna sockerrörsplantager, provocera fram oroligheter, störa turistcentra och dela ut propaganda.” Tack vare uppmärksamma medborgare kunde han arresteras.

På listan finns Alexander Alazo Baró, som sköt mot Kubas ambassad i Washington med ett halvautomatiskt vapen den 30 april 2020. Han är fortfarande ”under utredning” i USA. Två molotovcocktails exploderade vid ambassaden den 24 september 2023. FBI har inte gripit någon.

Beto Rodríguez noterar att USA:s utrikesdepartement den 24 november 2023 varnade presumtiva resenärer till Kuba för ”potentiella terroristhandlingar … mot USA” och rådde dem att undvika ”platser som ofta används för demonstrationer”.

En dag tidigare hade en stor propalestinsk marsch under ledning av Kubas president Miguel Díaz-Canel passerat USA:s ambassad i Havanna. Journalisten Rodríguez förmodar att ”Washington redan i förväg visste att antikubanska grupper planerade att ta sig in på ön för att begå terrorhandlingar.”

Hernando Calvo Ospina, veterananalytiker av USA:s terror mot Kuba, rapporterade den 10 januari i år att Kubas regering skickat den nationella listan till Internationella kriminalpolisorganisationen (Interpol), som hanterar brottslighet som sträcker sig över gränserna. Calvo Ospina beskriver de listade personernas aktiviteter och betonar deras nya användning av sociala medier för att kommunicera propaganda och ”uppmana till internt våld, mord på ledande politiker, förstörelse av gemensam egendom och andra typer av sabotage”.

Ospina konstaterar att ”de mål som nu eftersträvas liknar dem som den så kallade ’historiska exilgruppen’ hade.  Båda har en sak gemensamt: de använder terroristmetoder.” Några av dem vars namn förekommer utförde terroristaktiviteter också på 1990-talet… ”många fick direkt finansiering från USA:s utrikesdepartement, och även från CIA, som använder sig av olika enheter och icke-statliga organisationer.”

Enligt USA:s Congressional Research Service uppgick regeringens så kallade ”finansiering av demokrati och mänskliga rättigheter” för Kuba, en hänvisning till stöd för interventionistiska program, till 20 miljoner dollar årligen från 2014 till 2022. I juli 2023 ville Mario Diaz-Balart, ordförande i representanthusets anslagskommitté, ”öka finansieringen med 50% för demokratifrämjande insatser på Kuba”.

Det som ser ut som ett återupplivande av USA-regeringens tidigare anti-Kuba-terrorkampanj kan tyda på en eller flera av flera möjligheter:

·        Terrorattackerna har faktiskt fortsatt under de senaste två decennierna, men Kubas regering har, av okända skäl, valt att inte offentliggöra dem.

·        Terrorattackerna fortsatte, men på en låg nivå, och nu försöker den kubanska regeringen, i en svår tid, informera världsopinionen om USA:s olagliga och farliga handlingar, med syftet att främja internationell mobilisering mot USA:s långvariga allt-utom-krig mot Kuba.

·        USA:s regering, som utnyttjar kubanernas modfälldhet som förvärras av en fruktansvärd ekonomisk kris, har framgångsrikt rekryterat dissidenter och är återigen kapabel att genomföra terrorattacker.

·        USA:s regering, trogen sin ideologiska kärna, sitt imperialistiska jag, skyr inga medel när den vill bevara sin dominans över världen.

terrorism
Ett av de vapen som beslagtogs. Foto: Razones de Cuba

W.T. Whitney Jr., People´s World 240116 (ZT)

The terror returns: Cuba discloses latest attacks by the U.S.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72