Högern planerar kupp mot Colombias president Gustavo Petro

Colombias president Gustavo Petro. Foto: ADN, Cuba

Nya kupplaner mot Colombias president Gustavo Petro

Colombias nationella polis utreder rapporter om en planerad statskupp mot president Gustavo Petro, efter att samma president för åtta månader sedan fördömde att den högerorienterade oppositionen försökte iscensätta en kupp mot hans regering.

Efter en färsk rapport i TV bekräftade chefen för den nationella polisen, general William Salamanca, att institutionen undersöker planerna på en möjlig kupp mot Petro. Generalen uppgav att det är ”information som håller på att verifieras”.

För Canal 1 bekräftas återigen extremhögerns plan att iscensätta en statskupp mot president Petro. Kanalens rapport visade en rad dokument relaterade till destabiliseringsplanen. Den skulle ske genom blockader av gator och avenyer, samt demonstrationer. Man citerade också en underrättelserapport från polisen.

På Cívicos webbplats avslöjades att Carlos Alonso Lucio López är ansiktet utåt för oppositionen som uppmuntrar denna typ av rörelse.

Alexander López, ordförande för Polo Democrático, en del av Gustavo Petros styrande koalition Pacto Histórico, berättade för Canal 1 att högersektorer har planer att störta presidenten. ”Vi kräver att demokratin ska respekteras, att institutionerna ska respekteras”, sade han. 

I maj 2023 fördömde Colombias president existensen av vissa sektorer som försökete provocera fram ett brytande med konstitutionen.

För åtta månader sedan sa John Marulanda, f.d. chef för föreningen för pensionerade officerare i de väpnade styrkorna (Acore), att precis som i Peru, kommer reservtrupperna att göra sitt bästa för att avlägsna en kille som varit gerillakämpe, med hänvisning till president Petro. ( I Peru avsattes den demokratiskt valde vänsterpresidenten Pedro Castillo för drygt ett år sedan av högerkrafter). 

Petro påpekade att ”Colombias öde inte är en statskupp. Låt dem behålla sin nostalgi för det förflutna! Låt dem stanna där och tro att säkerhet består i att en mafioso kramar en senator medan han gör upp listan över dem som ska mördas under natten!”

Ett led i kupplanerna kan vara att den colombianska riksåklagaren beordrat att utrikesministern Álvaro Leyva ska suspenderas under en period av tre månader på grund av påstådda oegentligheter i samband med utfärdandet av pass. Efter detta upprepade president Petro att det finns sektorer som inte vill låta honom regera eftersom ”de inte vill att det ska finnas ett föredöme på vad en folklig regering, en demokratisk regering, är”.

Telesur 240124 (ZT)

Policía colombiana investiga supuesto golpe de Estado contra Petro

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72