Att ta sig runt på Kuba

De allmänna kommunikationerna på Kuba har fått lida mycket av USA:s ekonomiska blockad. Den har särskilt riktat in sig på att hindra införsel av drivmedel till Kuba, vilket drabbar såväl transporter som annan energiförsörjning. Rederier och försäkringsbolag sanktioneras av USA. När stormakten inte hemfaller åt rent sjöröveri och uppbringar oljelaster på väg till Kuba på internationellt vatten.

Man kan flyga eller köra hyrbil, men det går också att åka buss och tåg. Det finns olika bussbolag och långfärdsbussarna fungerar bra. I takt med att Kuba får ökade resurser köper man in fler bussar och järnvägssystemet rustas upp efterhand.

Flyg

Inrikesflyget når de större städerna och Isla de la Juventud från inrikesterminalen på José Martíflygplatsen i Havanna. Billigt, men räkna med förseningar. Avgångar sker några gånger i veckan.

Taxi

Det finns flera taxibolag. I Havanna ser man exempelvis det dyrare ”Cubataxi” med finare bilar och det billigare Panataxi med sina Lada. Många vill passa på att åka gamla vrålåk från 50-talet, vilket är dyrare än vanlig taxi. Gamla amerikanare plöjer också gatorna som kollektiv-taxi, dvs. de går vissa fasta rutter. Precis som i Sverige bör man undvika svarttaxi om man inte letar efter problem.

Hyrbil

Hyrbilar kan man hitta vid alla större hotell och turistcentra. Man ska vara över 21 år. Bensin tankar man på Cupet. I högsäsong kan det vara ont om hyrbilar, så boka gärna i förväg.

Bil med chaufför

En del vill inte köra själva eller föredrar av andra skäl att åka med chaufför. Det förmodligen bästa är att prata med en taxichaufför (eller gärna flera) och diskutera upplägg och pris. Är man några stycken behöver det inte bli dyrare än buss. När det känns bra och man är överens så är det bara att köra. Se bara till att alla uppfattat uppgörelsen lika.

Buss

Förutom de vanliga bussarna finns också snabba och bekväma turistbusslinjer som går till de flesta destinationer från Havanna och Varadero. Bussarna från det statliga företaget Víazul avgår varje morgon från terminalen bredvid Havannas zoologiska trädgård. Det är att rekommendera att boka biljetter en dag i förväg för att vara säker på att få plats. Eller boka redan hemifrån, innan avresan, via nätet. Särskilt kring jul-nyår och i semestermånaderna på sommaren kan det vara svårt att få önskad avgång om man inte är ute i god tid. Bussar kallas ”guagua” och lokala sådana är mycket billiga.

Som sagt, långfärdsbussarna är moderna och bekväma. Men de är ofta (rejält) försenade på grund av många stopp för mat, toalettbesök m.m. En resa Havanna – Santiago kan ta upp emot 17 timmar om det vill sig illa.

https://viazul.wetransp.com

Tåg

Tågnätet är under upprustning. Det är billigt men långsamt. Kan vara en njutbar upplevelse. Ta med matsäck och tålamod. Köp biljetten i förväg på Havannas centralstation.

Färja

Kubas enda reguljära färja (om man inte räknar den lilla färjan över hamninloppet i Havanna) går mellan Batabanó och Isla de la Juventud. Det finns både en snabbåt och en reguljär färja. Biljetten köps enklast vid Havannas bussterminal. Då ingår både bussresan från Havanna till Batabanó och båtresan över till Isla de Juventud. De nya katamaranerna som är dyrare och renare är att föredra och de gör sträckan på 2 timmar. För att vara säker på att få plats bör man boka plats i förväg. Detta är oftast nödvändigt under högsäsong. Det går också att flyga mellan Isla de la Juventud och Havanna.

Cykel

Full kontroll över sin tillvaro har man på cykel. De flesta kubaner har inget annat kommunikationsmedel och i varje by finns verkstäder där man kan få hjälp med punkteringar och fylla på luft. Om man inte vill hyra eller låna någon av de tunga kinesiska cyklarna så går det att ta med en egen på flyget. Flygbolagen ger information om hur den ska emballeras och säljer även en specialdesignad väska för cykelfrakt. Man kan cykla själv eller vara med på en organiserad tur, exempelvis http://www.lasochres.se/Resor/Latinamerika/Kuba/Cykla_pa_Kuba eller http://www.rydingsplanet.com/RYDINGS_PLANET/KUBA.html