Attacken på Kubas ambassad – Trådarna går till Vita Huset

Illustration: Linnaea Mallette (CC-0)

Bakom attacken på Kubas ambassad – Trådarna går till Vita Huset

Bara några timmar innan attacken på Kubas ambassad, som ligger på 16:e gatan i Washingtons välbevakade Adams-Morgan diplomatkvarter, fotograferade en kvinna ambassadbyggnaden. Hon var klädd i en röd regnrock, solglasögon, maskerad och med huva.

Säkerhetskamerorna registrerade henne i dagsljus och trots hennes förklädnad var det inga som helst problem för anställda på ambassaden att känna igen henne. Det var frun till en anti-Castro aktivist, Mario Felix Lleonart Barroso. Märkligt nog är han den gemensamma nämnaren till de olika personer och institutioner som har med attacken att göra.

Lleonart Barrosa är en Baptistpastor från Washington D.C., född i Kuba. Han skryter på sociala nätverk om sin nära relation till Doral Jesus Worship Center. Det är en kyrka belägen mitt i centrum av det kontrarevolutionära Miami, med sina aktiviteter riktade mot Kuba och Venezuela. Barrosa skryter likaså med sina band och vänner på USA:s UD, vars Twittersida lanserar honom som ”förföljd för sin tro i Kuba, där han fick utstå åratal av hot och arresteringar” (Tweet 16 januari 2020).

Denne person är en frekvent deltagare i trakasserier mot kubaner i Washington och en av många ledtrådar som presenterades i tisdags, inte av USA:s myndigheter, utan av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla. Kuba kallar beskjutningen av ambassaden den 30 april för en ”terroristattack”. Huvudpersonen i beskjutningen är en annan Kuba-född präst, också han med kopplingar till Doral-kyrkan och till några mycket aktiva individer i den församlingen. Den har, på ett föga kristet sätt, krävt att Raul Castro och Kubas president Miguel Diaz-Canel ska mördas med hjälp av drönare.

Alexander Alazo Baró, mannen som tömde sin AK47:a mot ambassaden, framställs som en psykiskt sjuk patient med förföljelsemani. Trump-administrationen har dolt hans journal som en del av en informations black-out. Det är lätt att dra trådarna från de sociala nätverken och hitta kopplingarna mellan dessa män och gamla bilsprängare och terrorister som Ramon Saul Sanchez. [medlem av den anti-kubanska terroristorganisationen Alpha 66 med mera]. De kan också knytas till de mest våldsbejakande rösterna i Miamis anti-kubanska och anti-venezolanska politiska maskineri och till och med till Vita Huset. Allt på en gång.

Den utpekade attentatsmannen är inte mer psykiskt sjuk än att han två veckor före beskjutningen med en AK47:a besökte platsen för att rekognoscera.

1 februari 2019 var vicepresident Mike Pence huvudtalare vid ett ”religiöst firande” vid Doral Jesus Worship Center. Här deltog Floridas guvernör Ron DeSantis, senatorerna Marco Rubio och Rick Scott, samt från representanthuset Mario Diaz-Balart. Mötet fick avsevärd uppmärksamhet eftersom Pence från talarstolen lovade att leverera Maduros huvud ”inom några dagar eller veckor”. Diaz-Balart spädde på genom att hävda att Kuba och Venezuela led av ”samma cancer”. Viktigt var också att det var det första valmötet i Trumps återvalskampanj. Nyhetsbyrån AP reflekterade dagen genom den demokratiske kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz som utan omsvep deklarerar att ”Utrikespolitik är inrikespolitik i södra Florida.”

Trots att utrikesminister Mike Pompeo och några av hans underlydande – inklusive Organisationen för Amerikas Stater OAS, var och varannan dag uttalar sig i syfte att torpedera Kubas medicinska samarbete med andra länder, så har USA:s myndigheter undvikit att säga något om attacken mot Kubas ambassad. Det är ambassaden som publicerat de foton som visats.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez ställde några elementära frågor: Vilket ansvar har Doral Jesus Worship Center? Hur kan en mentalsjuk få licens för att inneha vapen? Hur kan denne resa tusentals kilometer med ett attackvapen utan att upptäckas? Vad är förövarens band till Floridas anti-kubanska maskineri? Hur stor del har hatkampanjen mot Kuba i händelsen? Vad gjorde Llenorts utklädda fru när hon fotograferade ambassaden några timmar innan attacken? Lleonart, som skryter om sina träffar med Trump och Pompeo.

Kubas utrikesminister uppmanade Vita Huset och UD att förklara vad de vet om banden mellan anfallaren och de som uppmanar till våld mot Kuba. Han krävde ett svar på vad som gör att USA inte fördömer attacken. Och Rodriguez framlade sin hypotes: ”En regering som försvarar och legitimerar rätten att straffa ett helt folk, som USA:s regering gör med sin ekonomiska blockad, är i praktiken någon som provocerar hat mot Kuba.”

I denna attack var den ende kuban som träffades José Martí, metallstatyn som dominerar ambassadens lilla trädgård. Men det kunde lika väl ha blivit en massaker denna tidiga morgon den 30 april i det stora huset. Tio anställda fanns i byggnaden när kulorna slog igenom ytterdörren. Om någon hade dött hade reaktionen kanske varit densamma i Washington som det nu blev genom att inkludera Kuba i ”listan över länder som inte samarbetar i kampen mot terrorism” (sic) vilket det gjorde igår.

Under tiden fortsätter ön att kräva mer samstämmighet och mindre cynism från Vita Huset. Brott och straffrihet hänger ihop. Straffrihet skapar, förstärker och uppmuntrar brott; brotten döljs, upprepas, imiteras och applåderas.

Resumen Latinoamericano 200514

Connecting the Dots on the Assault of the Cuban Embassy

 

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72