Avlyssnade samtal avslöjar USA:s planer för Bolivia

Kan Bolivias vänsterpresident Luis Arce lita på landets militärledning och USA:s inblandning? Foto: Twitter @LuchoXBolivia

Avlyssnade samtal avslöjar USA:s planer för Bolivia

Trots att USA:s ambassad förnekar att det finns planer på omstörtande verksamhet läckte nyligen en ljudfil ut med uttalanden om USA:s planer från stormaktens chargé d’affaires i Bolivia, Debra Hevia.

US-diplomaten säger: ”Vi har arbetat länge för att uppnå förändring i Bolivia, tiden är avgörande för oss, men för att det ska bli en verklig förändring måste Evo och Arce lämna makten och stänga det kapitlet”, hörs i inspelningen, som publicerades av det digitala utbudet El Radar (www.elradar.info). Hevia tillägger att USA:s ambassad kommer att engagera sig mer för att stärka dem som hon kallar ”våra allierade, organisationer och samarbetspartners. (…) Till exempel har vår regering alltid erbjudit stipendier i Bolivia, och nu kommer vi att ge fler eftersom ungdomar är våra förändringsagente r, och de är mycket, mycket viktiga”, säger hon.

Inspelningen verkar stödja ett fördömande som publicerades föregående vecka av samma digitala utlopp angående en plan kallad ”Simón Bolívar” för USA:s återkolonisering av Latinamerika.

Enligt fördömandet är det första steget i fallet Bolivia att främja den interna splittringen av regeringspartiet ”rörelsen mot socialism” – Politiskt instrument för folkets suveränitet (MAS-IPSP) och främja en enda oppositionskandidat i de allmänna valen 2025 för att uppnå triumf för en outsider kopplad till Washingtons intressen. Denne kommer att tillåta US-amerikanska företags kontroll över litium och andra naturresurser.

Förra veckan förnekade USA: s ambassad i Bolivia anklagelsen mot Hevia och försäkrade att den erkänner Luis Arces legitimitet som president och att den respekterar medborgarnas beslut i framtida val.

I den bolivianska allmänna opinionen finns det dock kunskap om den position som Hevia intog i USAs utrikesdepartementets operationscenter, som kännetecknas av utformning av destabiliseringsstrategier. Den bolivianska politiska veckopublikationen La Época fördömde att nämnda departement i själva verket  har en arbetsgrupp som ägnar sig åt underrättelseverksamhet och specialoperationer.

Bolivias tidigare president Evo Morales uttryckte i söndags, under en intervju, djup oro över de planer som utvecklades mitt i splittringen av MAS-IPSP och andra interna konflikter. President Luis Arce har i sin tur upprepade gånger varnat för hybridkrigsoperationer mot Bolivia och har uppmanat till enighet för att stärka Bolivia och regeringen.

Prensa Latina 240430 (ZT)

New plans against Bolivia denounced despite U.S. denials

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!