Avtal mellan Kuba och Santa Marta i Colombia

Virna Johnson, som vann borgmästarvalet i Santa Marta stort 2019

Överenskommelse mellan Santa Marta i Colombia och Kuba

Ett avtal har slutits mellan staden Santa Marta, provinshuvudstad i Magdalena vid Karibiska kusten i Colombia, och Kuba. Borgmästaren i Santa Marta, Virna Johnson, tillkännagav att avtalet skrivits under med Republiken Kuba för att stärka banden inom hälsovård, utbildning och idrott.

Enligt borgmästaren så syftar avtalet till att återupprätta banden mellan länderna genom ett utbyte som stärker utvecklingen inom dessa tre sociala områdena.

Det var vid ett möte mellan borgmästaren och Kubas ambassadör i Colombia, José Luis Ponce, som avtalet slöts. Det ska se till att Colombia, och särskilt provinshuvudstaden i Magdalena, Santa Marta, använder erfarenheterna från Kuba för att stärka utvecklingen inom idrott, hälsovård och utbildning.

Agencia Prensa Rural 200218

Importante convenio con Cuba anuncia la Alcaldía de Santa Marta

Kubas bistånd till Colombia

Sedan en tid har vissa grupper tagit som sin uppgift att skapa lögner och förtal mot det osjälviska arbete som Kuba gör i Colombia. Det har samband med erbjudandet som Kubas regering gjorde 2017 då man erbjöd 1 000 stipendier till colombianska ungdomar för att dessa ska få läkarutbildning i Kuba. Det som ett bidrag till fredsprocessen mellan FARC-gerillan och regeringen i Colombia, som skrevs under i Havanna. Det handlar om tiden efter konflikten och för att skapa förtroende.

Dessa grupper driver en kampanj som initierats från Washington med det klara syftet att förtala och sabotera det kubanska hälsovårdsbiståndet i världen.

Det är värt att framhålla det arbete som fler än 400 000 kubaner under mer än 50 år utfört inom hälsovårdsområdet i 164 länder. I många fall bland befolkningar som inte haft någon som helst tillgång till hälsovård.

De 1 000 stipendierna till colombianer uppfylls med ca 200 om året. Hittills har 569 unga colombianer fått stipendier. 38 är tidigare FARC-medlemmar, 21 har tjänstgjort i armén eller polisen och resten är offer för konflikten. De kan vara familjemedlemmar till tidigare stridande, medlemmar i sociala rörelser, komma från byar med ursprungsbefolkning eller vara afro-colombianer.

Agencia Prensa Rural 200214 (nedkortat)

Cuba no está sola

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0