Nicaragua: Ny högerallians ska peta Ortega från makten

Den 25 februari 1990 tvingades Daniel Ortega överlämna makten till Violeta Chamorro.

Nicaraguas opposition går samman och bildar ”Nationella koalitionen” (Coalición Nacional). Den nya alliansen samlar i stort de högerkrafter som redan 1990 besegrade sandinisterna, och valde därför 30-årsdagen för Violeta Chamorros valseger för att lansera sin nya allians. Den antisandinistiska alliansen domineras av den nyliberala högern, men inkluderar också de sandinistiska avhopparna i MRS (Rörelse för sandinismens förnyelse).

Nya protestpartier utanför
I Nationella koalitionen ingår sju partier. MRS ingår via Breda demokratiska fronten i alliansen. Också ursprungsbefolkningens Parti Yatama och bondeförbundet Medardo Mairena ingår i Nationalla koalitionen. En av frontfigurerna blir Juan Sebastian Chamorro, en av Nicaraguas rikaste män.

Nationella alliansens mål är att vinna presidentvalet 2021 och sätta punkt för sandinistiska FNLN:s styre. Ett problem för oppositionen är att de protestpartier som fick stora framgångar i de senaste kommunalvalen inte deltar i den nya alliansen. Vare sig rörelsen mot den planerade havskanalen eller Medborgare för frihet (Ciudanos para la libertad) är med. Enligt en opinionsundersökning från hösten 2019 hade sittande president Daniel Ortega stöd av mellan 37,5 (säkra röster) och 52,5 procent (möjliga röster) av Nicaraguas väljare. Oppositionspartierna kom bara på mella 3,1 (säkra) och 11,2 (möjliga) procent.

Stöds av USA
Oppostionen må ha klent stöd i Nicaragua, men desto mer stöd utomlands. USA införde i december sanktioner mot Nicaraguas oljebolag Petronic, för att omöjliggöra sandinisternas försök att hålla bensinpriserna nere. Oppositionen har också försökt få EU-parlamentet att införa sanktioner mot Nicaragua och avbryta det centralamerikanska landets associationsavtal med EU. Inte minst MRS har dessutom ett stabilt stöd i Europas socialdemokratiska nätverk. Oppositionens försök att få fram en politisk förändring genom ekonomiska sanktioner har dock kritiserats av sociala rörelser i själva Nicaragua. Såväl fackföreningar som småföretagarorganisationer och den nya ciudanosrörelsen avfärdar utländsk inblandning i den nicaraguanska politiken.