USA hindrar leveranser av medicin till Kuba

USA bygger sin allt hårdare blockad och motiverar med lögner, "mentiras"

USA:s blockad hindrar mediciner från att nå Kuba

USA hävdar att de vill hjälpa kubanerna. Det gör det på ett mycket märkligt sätt.

Kuba tvingas för närvarande att köpa mediciner på avlägsna marknader. Det betyder kraftigt ökade importkostnader för mediciner, kemikalier, medicinska instrument, engångsmaterial, reservdelar och utrustning.

Solainy Fajardo Araujo, chef för import- exportföretaget för medicinska produkter inom Hälsovårdsministeriet, MediCuba S.A., kan det här temat utan och innan. Hon berättar för Juventud Rebelde att blockaden intensifierats under Trump. Än mer har dess extraterritoriella verkningar ökat, alltså effekter på tredje land.

”USA:s regering nöjer sig inte med att applicera blockaden mot Kuba. Det inför också sanktioner mot företag från andra länder som gör kommersiella affärer med oss. Från dessa är det allt fler som inte längre vill handla med oss. Det gäller såväl handelsföretag och tillverkare, men också banker, rederier och till och med flygbolag”, säger hon.

”Vi överraskas av negativa besked som kommer utan förvarning, också när avtalade kontrakt ska genomföras eller när varorna ska skickas till oss”, förklarar Fajardo Araujo. ”De säger inte att avtalet upphör efter ett specifikt datum, de kan stoppa affärerna omgående. Deras beslut kommer plötsligt och då måste Kuba leta efter alternativ för att garantera att vi får det vi behöver för människors hälsovård.”

MediCuba S.A. har gjort förfrågningar hos 57 företag i USA. Så här långt har 50 av dem inte svarat alls, tre har sagt att de inte kan offerera på grund av blockaden.

Juventud Rebelde rapporterade att vid kontakt med Promega Corporation, för att få leveranser för diagnos av genetiska sjukdomar, svarade företaget att sanktioner är införda som gäller företag som säljer produkter eller ger service till Kuba.

Företaget Bruker vägrar att sälja spektrometrar, utrustning som behövs för att kvantifiera ämnen och mikroorganismer. Bolaget Stryker har inte svarat på en förfrågan om utdragbara intravenösa cylindrar (stunts), som används vid extremitetkirurgi. Därför har Kubas Onkologiska och Radiobiologiska Institut tvingats till att använda fasta proteser, säger Araujo.

För att köpa nya cancermediciner har Kuba kontaktat flera bolag men inte fått något svar. Inte heller har Boston Scientific svarat på en förfrågan om implantat för sjukdomar i aortan på patienter. Samma sak med Zimmer Biomet, från vilken Kuba ville köpa knä-, höft- och tandproteser.

Radio Havana 200220

U.S. blockade prevents public health supplies from reaching Cuba

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0