Bidens cynism

Foto: State Department, Public domain, via Wikimedia Commons

Bidens cynism möter motstånd

Biden gjorde det igen. I tisdags intog han talarstolen i FN:s generalförsamling för att beteckna Kuba och andra progressiva nationer som auktoritära och otillräckliga för sina folks behov. Det i ett försök att rättfärdiga USA:s angrepp mot ön genom sanktioner.

I sitt tal nämnde han inte de ekonomiska och sociala återverkningar som blockaden har på Kuba. Inte heller sa han något om den livsmedelsbrist som det kubanska folket lider under på grund av alla hinder som Vita Huset sätter upp, hinder som hindrar Kubas tillgång till basvaror.

Men Kuba gav svar på tal. ”Med vilken moralisk rätt står Biden framför alla för att förödmjuka Kuba? USA flydde från det träsk som dess militär skapade i Afghanistan under 20 år. Och nu försöker dess president bli kvitt denna tagg av nederlag genom att hota Kuba och Venezuela i sitt cyniska tal”, skrev Kubas president Miguel Diaz-Canel.

Angreppet på Kuba, Venezuela, Nicaragua, Iran och andra länder som Biden är fientligt inställd till, är ett nytt försök att vinna poäng. Den nedåtgående trenden för USA:s popularitet fortsätter, inte minst efter de fruktansvärda scener som utspelade sig förra veckan när federala poliser på hästrygg grymt attackerade desperata haitiska immigranter vid gränsen till Texas; scener som påminde om den rasistiska brutaliteten som utspelade sig på slavplantagerna i USA.

”Vad ska vi kalla detta försök att skapa en enda universell politisk modell? Och vad ska vi kalla blockaden som intensifierades mitt under coronapandemin?”, frågade sig den kubanske statschefen.

”Biden begår ett allvarligt misstag genom att försöka isolera de som inte underkastar sig hans hegemoni, utan med värdighet försvarar sin suveräna rätt till självbestämmande”, intygade Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez.

Efter att ha kastat ur sig sina okvädningsord flög Vita Husets innehavare till Washington för att vara med på det möte som han kallat till för att skapa en global strategi för att begränsa Covid-pandemin. Människorättsorganisationer, experter och till Kuba vänligt sinnade länder frågade sig hur en sådan cynism kan vara möjlig.

Hur kan Biden sammankalla ett globalt möte för att stoppa pandemin samtidigt som USA kväver andra länder som tvingas kämpa ensamma mot den ökade spridningen av sjukdomen?

”Vi måste sikta stort”, sa Biden under invigningen av det virtuella mötet och försäkrade att Washington ska donera 500 miljoner Pfizer-BioNTech vacciner till låginkomstländer, med början i januari 2022. ”Sikta stort”? 500 miljoner doser kan låta mycket, men denna pandemi kräver enligt tidskriften Nature11 miljarder doser för att vaccinera 70 procent av världens befolkning.

Och Biden förteg cyniskt nog det faktum att USA bara kommer att skicka 300 miljoner doser av de 1,1 miljard han lovade till låginkomstländer innan december, enligt New York Times. Detta avslöjande kom mitt under en världsomfattande kritik mot Bidenadministrationen för dess svaga engagemang för att få till vaccinationer globalt.

Bidenadministrationens inställning bevisar det som Diaz Canel sa under mötet i FN:s generalförsamling: ”För sex år sedan förband sig nästan alla världens ledare att inte lämna någon utanför, i det gemensamma målet att uppfylla de så kallade Hållbara Utvecklingsmålen till 2030. Men låt oss säga sanningen: miljontals människor är fortfarande oskyddade.”

Washington bryr sig inte om varken fattiga människor eller låginkomstländer. Vi står inför en förklädd version av den tidigare presidenten Donald Trump och hans ”America First”. För Biden är försvaret av denna politik och att hålla hans administration flytande viktigare än logik i korselden mot hans felaktiga beslut.

Inför denna realitet så tvekar inte Kuba i sitt grundläggande åtagande att hjälpa världen att uppnå fullständig social rättvisa.

”Vi revolutionärer är optimister och letar efter vägar ut ur också de värsta scenarier. Det då vi tror på mänskligheten. Att bygga den värld vi drömmer om är en gigantisk uppgift. Men det är möjligt om vi avsäger oss egoism. Låt oss arbeta tillsammans för att omvandla den nuvarande orättvisa världsordningen i en mer rättvis, demokratisk och jämlik sådan, i vilken ingen lämnas utanför”, sammanfattade Kubas president Diaz-Canel.

Alejandra Garcia, Resumen Latinoamericano 210923

Cuba Rejects Biden’s Cynicism at the UN

 

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0