5 år efter fredsavtalet i Colombia: de statssponsrade morden blir allt fler

Colombia militär
Foto: Danilo Arenas @ Pexels

De statssponsrade morden i Colombia blir allt fler 5 år efter fredsavtalet

Fem år efter fredsavtalet i Colombia ökar den juridiska förföljelsen och morden på undertecknarna.

Undertecknandet av fredsavtalet av Rodrigo Londoño (Timochenko), chef för det upplösta FARC-EP och Juan Manuel Santos, Colombias dåvarande president, utlovade ett slut på våldet och försoning, respekt för liv. Men det visade sig vara en bluff.

Kulan som symboliskt omvandlades till penna denna 26 september 2016 fungerade bara medan undertecknandet pågick. Det statliga våldet fortsatte och förvärras för varje dag med juridisk förföljelse och mord på var och en av undertecknarna.

Denna 5-årsdag färgas rött av allt blod från de kvinnor och män som undertecknade ett avtal för en väg till liv och försoning. Bara hittills under 2021 har 37 av undertecknarna mördats. Det värsta distriktet är Cauca.

2019 uppmärksammade FN:s Generalsekreterare det faktum att tre år efter avtalet hade 173 undertecknare mördats, varav 77 under 2019.

Extremhögerns och maffiaregeringens fred vill ha alla tidigare kämpar i fängelse, exil eller döda. Vi minns det omtalade fallet med Jesús Santrich, som för att få fred var tvungen att utstå juridisk förföljelse av åklagaren Néstor Humberto Martínez i ett riggat fall mellan USA:s ”knarkbekämpnings”-enhet DEA och själva åklagarmyndigheten för att påstå att han var inblandad i knarkhandel. Eftersom de inte lyckades få honom i fängelse pressade de honom att ta till vapen igen för att få en förevändning till nya militära operationer tills de mördat honom.

Detta förfarande från knarkregeringen används mot alla de som följer fredsavtalet utan att ha övergett sin vänsterideologi och som i fredsprocessen är beslutna att försvara det colombianska folket.

Det finns alltså ingen fred. Det finns ett folkmord. Jag säger det inte bara med tanke på de tidigare gerillasoldaterna utan också för de 72 massakrer som genomförts hittills under 2021; den pågående utrotningen av ursprungsbefolkningen; de fler än 1 000 riktade morden mot sociala ledare och politiska aktivister; den juridiska förföljelsen av ungdomar som demonstrerar mot den förda nyliberala politiken.

Det var ytterligare en käftsmäll för de förföljda offren i och med utnämnandet av Tovar Vélez, son till den paramilitäre chefen Rodrigo Tovar Pulpo (Jorge 40), för att denne är nära vän till förra ministern Alicia Arango, som idag representerar Colombia i FN i Schweiz.

Det förakt för fredsprocessen som regeringen Iván Duque och hans allierade visar, avslöjar att våldet i Colombia inte bara kommer från FARC-EP, vilket de fått folk att tro i årtionden. Våldet i detta land kommer från regeringspolitiken som, om den inte dödar befolkningen genom den utbredda fattigdomen, det ekonomiska och politiska systemet samt det usla hälsovårdssystemet, använder sina kriminella styrkor i paramilitären för att fortsätta det fysiska utrotandet av de som vill ha fred.

 Rosalba Alarcón Peña, Cubainformacion 210927

A cinco años del acuerdo de paz para Colombia, se profundizó el asesinato y persecución judicial a firmantes

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

 Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0