Blandade nyheter från Kuba, Venezuela och Bolivia

Nedan några korta notiser från nyhetsflödet

Kuba – världens mest hållbara land

Brittiska Morning Star rapporterar att Kuba är det mest hållbara landet av de utvecklade i världen. Sustainable Development Index, som skapats av antropologen och författaren Dr Jason Hickel, räknar ut resultaten genom att ta en nations ”Mänskliga utvecklings”-poäng. Det görs genom att se på förväntad livslängd, hälsa och utbildning. Denna poäng delas sedan med dess ”ekologiska overshoot”. Det är hur mycket avtrycket av fossilanvändning per capita överskrider jordens naturliga gränser. Länder med hög mänsklig utveckling och lågt avtryck på miljön får höga poäng, tvärtom ger låga. Och Kuba hamnar alltså i topp.

Kuba – USA:s sabotage av mänsklig solidaritet

Tom Whitney skriver i PeoplesWorld att när imperialismen siktar in sig på kubanska läkare, så riktar det in sig på mänsklig solidaritet. USA:s inblandning i Kubas medicinska bistånd till andra länder är en del av USA:s långvariga kampanj, med stöd av högerregeringar i Latinamerika, att upphäva den kubanska revolutionen.

Engagemanget till mänsklig solidaritet har kännetecknat Kubas revolutionära rörelse från början. Kuba har uppnått överlägsna indikatorer på hälsa på ön. Kuba har också svarat på behov av hälsovård hos andra länder och folk. Dessa ansträngningar, välkända och mycket beundrade, har etablerat Kuba som en modell för mänsklig solidaritet.

Venezuela – USA saboterar kommande val

Nyhetsbyrån Prensa Latina fördömer USA:s inblandning i de kommande parlamentsvalen. Venezuelas utrikesminister Arreaza har fördömt manövrer från USA:s regering i anledning av parlamentsvalen till Nationalförsamlingen som ska hållas i år. Arreaza visade upp en diplomatisk not utfärdat av USA som skickats till flera utrikesministrar i världen den 17 december. I noten söker USA internationellt stöd för att blanda sig i och sabotera valen.

Venezuela – Twitter stänger ner konton USA inte gillar

TeleSur rapporterar att Twitter stängt ner dussintals Twitterkonton som tillhör venezolanska myndighetspersoner. Det gäller landets Centralbank. Också de Väpnade Styrkornas pressavdelning, liksom arméns, flottans, flygets, nationalvaktens och milisens konton stängdes. Dessutom drabbades fem olika offentliga media, politiska ledare och journalister. Kontona stängdes utan förklaring i tisdags.

Bolivia – allt talar för att valen blir riggade

Från ”Internationalist360″:  CIA planerar redan valfusk i Bolivia. Salvador Romero, som utsetts till ordförande i Bolivias högsta valmyndighet av kuppregeringen Añez, finns med i flera av de dokument som Wikileaks avslöjat. Här visas hans nära relationer med USA:s Utrikesdepartement och USAID. Författaren Stella Calloni, som skrivit ”Evo i siktet – CIA och DEA i Bolivia” [DEA är USA:s drogbekämpningsorganisation], säger: ”Kuppregeringen i Bolivia rensar valregistren. Allt tyder på att detta är en strategi för att rensa bort tusentals väljare ur ursprungsbefolkningen som nyligen fått sina ID-kort och som är kända för att stödja MAS. Dessutom cirkulerar stora summor pengar för att köpa ledare och splittra MAS…Det är den typiska strategin som USA använder för att förstöra folkens processer och rigga val. Denna strategi har satts i rörelse. Det är en strategi som ger ett demokratiskt ansikte till en lydregering.”

Chicago Alba Solidarity 200110

Venezuela-ALBA Weekly